“Koppels beter voorbereiden op ouderschap kan echtscheidingen voorkomen”

Thinkstock
Aanstaande ouders moeten mentaal beter voorbereid worden op het ouderschap, door bijvoorbeeld een cursus te volgen. Aldus een van de aanbevelingen van een Nederlandse werkgroep die onderzocht hoe echtscheidingen voorkomen kunnen worden.

Als ouders uit elkaar gaan, heeft dat een groot effect op het leven van de kinderen. Ze krijgen het vaak moeilijk op school, ervaren emotionele stress, vertonen meer crimineel gedrag en in toekomstige relaties hebben ze het moeilijker dan kinderen van wie de ouders nog wel samen zijn. De Nederlandse oud-minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet vindt dat we daar als samenleving iets aan moeten doen. “Er moet bij een echtscheiding meer oog zijn voor het kind,” vertelde hij vandaag bij het voorstellen van een nieuw actieplan van de werkgroep ‘Scheiden zonder schade’ waar hij aan hoofd van staat.

Hij boog zich de afgelopen maanden over de problemen die echtscheidingen met zich meebrengen en kwam vandaag met een reeks concrete werkpunten. Eén van de meest opvallende luidt dat koppels beter voorbereid moeten worden op het ouderschap. En dat mag volgens hem zelfs in de vorm van een cursus. Prenatale lessen, maar dan met de focus op het ouderschap.

“Aanstaande ouders worden nu alleen voorbereid op de bevalling en de fysieke zorg van het kind, maar we moeten hen ook helpen met de uitdagingen van het ouderschap,” legt Rouvoet uit. “Met een cursus (die hij ouderschapsgym noemt) kan een koppel zich beter voorbereiden op de spanningen en moeilijkheden die een kind krijgen met zich kan voorbrengen. Daardoor wordt de kans op een scheiding later kleiner.”

Hij stelt ook dat relatietherapie toegankelijker en dus vooral betaalbaarder moet worden voor (aanstaande) ouders. Ook een gemeenteloket voor scheidingen waar koppels terecht kunnen als het toch tot een scheiding komt en het opstellen van een geboortecontract waarin ouders vastleggen hoe ze met elkaar omgaan bij eventuele echtscheiding, zijn een paar van zijn opmerkelijke aanbevelingen.

Poll

Koppels moeten beter voorbereid worden op het ouderschap

 • Ja 86%
 • Nee 14%4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Luc Deville

  Misschien is de overvloed van "raad" door allerlei "experten" de oorzaak waarom het vaak misloopt. In kranten,boekskes en op radio en TV komen allerlei experts en onderzoekers aan het woord die aan ouders zeggen hoe slecht ze wel bezig zijn en hoe het volgens hen moet en het erge is dat ze mekaar soms volledig tegenspreken.

 • Wivina Renier

  inderdaad Emi ZELF je kinders opvoeden en niet voortdurend aan de grootouders geven of de leraars beschuldigen hen niet op te voeden etc. Wij leven in een maatschappij waar men de schuld constant aan een ander geeft ipv in eigen boezem eerst te kijken.

 • lut vanhyfte

  En niet enkel om scheidingen te vermijden maar vóóral om kindermishandeling te beperken, de tijd van baby's te laten huilen tot ze van uitputting vanzelf in slaap sukkelen en 't geven van meppen bij peuters/kleuters die 'stout' zijn moet de vergeetput in.

 • Emi De graeve

  Ouderschap is hoe dan ook een deel van jezelf kunnen wegcijferen om ZELF de verantwoordelijkheid van de opvoeding te kunnen garanderen.Dat beseffen velen niet en de kroost wordt ongewild het kind van de rekening. Geduld en toewijding wordt vaak gecompenseerd door materiële verwenning.