"Jongetjes zijn gevoeliger bij de geboorte dan meisjes"

unsplash
Nog voor ze hun veters kunnen knopen, rust bij pasgeboren jongetjes al de druk op de kleine schoudertjes om stoerder en meer macho zijn dan pasgeboren meisjes. Maar een nieuwe psychologische studie spreekt dat tegen: jongens zijn bij de geboorte gevoeliger voor stressfactoren dan meisjes, waardoor ze minder weerbaar en fijngevoeliger zijn.

Baby's van het mannelijke geslacht kunnen bij de geboorte minder goed omgaan met stressfactoren dan meisjes, zo ondervond klinisch psycholoog Dr. Allan Schore bij een onderzoek dat hij uitvoerde aan de University of Michigan. De eenvoudige verklaring daarvoor is dat jongensbaby's worden geboren met minder stoffen die stress reguleren. Ook groeit het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van emoties trager bij jongens dan bij meisjes.

Meer frustratie, minder weerbaarheid

Meisjes worden dus geboren met meer stoffen die weerstand bieden tegen stressfactoren. Jongetjes hebben dat minder, waardoor ze een grotere kans hebben op het ontwikkelen van neuropsychiatrische stoornissen zoals autisme, schizofrenie of aandachtsproblemen. Ook ervaren ze van nature meer frustratie als ze 6 maanden oud zijn, en reageren ze intenser op stressfactoren als ze 12 maanden zijn, zo ondervond de psycholoog. Daar is niks vreemds of onrustwekkends aan, het is alleen maar de normale manier waarop jongetjes zich ontwikkelen, aldus Dr. Allan Schore.

Liefde en knuffels

Niks om je zorgen over te maken, benadrukt Schore, maar wel handig om te weten dat je pasgeboren jongetjes net zoals meisjes goed op hun gemak moet stellen de eerste maanden. Ze worden niet "stoerder" geboren dan meisjes, en zelfs dat zou geen reden zijn om ze minder aandacht te geven. Er bestaat niet zoiets als een pasgeboren baby te veel vertroetelen, aldus de onderzoeker. Troost en knuffel de baby als die huilt, zorg voor veel liefde en knuffels, en dan komt het ongetwijfeld helemaal goed.