Exclusief voor abonnees

“Het zotste wat je als vrouw kan doen, doe je beter waar je je veilig voelt”: thuis bevallen ‘even veilig’ als in het ziekenhuis

Grote studie toont nauwelijks verschil in mortaliteit bij laagrisico-bevallingen

Kelly Van Damme beviel thuis van haar beide kindjes.
Damon De Backer Kelly Van Damme beviel thuis van haar beide kindjes.
Thuis bevallen of in het ziekenhuis? Bij geboortes met weinig risico is dat even veilig, blijkt uit een analyse van ongeveer 1 miljoen bevallingen. Al zijn de gynaecologen niet overtuigd.

Drie jaar geleden beviel Kelly Van Damme thuis van haar dochtertje Lotta. “Al was dat helemaal niet de bedoeling. Ja, ik wou zo natuurlijk mogelijk bevallen. En ik wou niet al te lang in het ziekenhuis blijven. Maar thuis bevallen? Dat was toch nét iets te alternatief voor mij.”

Het liep anders. Toen de vroedvrouw bij haar thuis arriveerde, had Van Damme al persweeën. “Opeens was het duidelijk dat ik het ziekenhuis niet meer zou halen, dus heb ik meteen de klik gemaakt. ‘Oké’, dacht ik, ‘mijn lijf is hiervoor gemaakt, dus dat moet lukken’. Vervolgens ben ik in mijn zetel bevallen.”

Je hebt 23% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Catherine MISTIAEN

  Ervaringsdeskundigen aan wie je alles kan vragen over bevallingen (maar dat doe je eigenaardig genoeg niet, uit schroom): uw moeder, uw oma's, uw overgrootmoeders.

 • Ronald Van Beneden

  Thuisbevalling onder water en in alle rust geen schonere bevalling gezien en ervaren. Er zijn er natuurlijk die denken dat een vrouw zal sterven als ze een beetje bloed zien. Bij de thuisbevalling was het bloedverlies 80% minder en de baby woog meer dan 4kg.

 • jean petit

  Drie van mijn 4 kinderen zijn thuis bevallen. 29, 22 en 20 jaar geleden. Allemaal met de vroedvrouw. Eigen keuze. En Anne: de bevallingen zijn in alle rust en volledig relaxed gebeurd. Mijn vrouw bepaalde zelf of en wanneer ze wou zitten, liggen, staan of rondlopen. Dat maakte allemaal niets uit. Als alles goed wordt opgevolgd door de vroedvrouw, de laatste 3 weken alle dagen thuis en wekelijks naar de kliniek voor een echo, zijn de risico's echt niet groter dan bij een bevalling in de kliniek.

 • Ilse Verlinden

  Beste Sandy, in de tijd die je nodig hebt om naar het ziekenhuis te gaan, kan het al te laat zijn. Je vergelijking met 'iets voorkrijgen' is belachelijk, een bevalling is geen ongeluk. Ik werk met kinderen met beperkingen, bijna altijd een gevolg van een voorval vlak voor, tijdens, of vlak na de geboorte. Is een vroedvrouw dan ook ineens kinderarts? Wat als moeder én kind problemen hebben, wie moet ze dan kiezen?

 • pascal devillé

  De meeste vrouwen op de wereld bevallen thuis en niet in een ziekenhuis.Ze zouden zich dat zelfs niet kunnen permiteren.En dat er af en toe wel eens iets mis kan gaan zal wel zijn.Er zijn ook vrouwen die zelfs helemaal alleen bevallen zonder grote problemen.In de dierenwereld gebeurt dat altijd.We zouden beter eens nadenken waarom er in de moderne westerse wereld zoveel problemen zijn rond zwangerschap en bevalling.Heeft vooral te maken met onze eet en levenswijze.