"Help! Mijn Furby is doodeng!"

anp
Hij is zacht, lief, schattig en grappig. Althans, als je voor hem zorgt. Want geef je Furby even geen aandacht, dan verandert hij van een poezelige knuffel in een scheldend duiveltje. Marktplaats.nl staat nu al vol met de sinterklaashit van dit jaar. "Mijn zoontje is er bang van", getuigt een moeder in het Algemeen Dagblad. Net als in ons land is de Furby het populairste cadeau van de Sint dit jaar.

'Heel leuk die Furby... Ben er ook erg druk mee als moeder! Vandaag heeft hij de hele dag geslapen en toen mijn zoontje naar bed ging en nog even met hem wilde spelen, werd hij er gewoon bang van! Furby was boos!!!! Hij deed echt heel boos en zei vervelende dingen met een heel andere en boze stem. Voor een kind van 6 is dit toch niet echt leuk hoor.'

Het is zomaar een van de honderden reacties die op internet te vinden zijn over de Furby, het populairste sinterklaascadeau van 2013. Niet alleen in Nederland, maar ook in ons land. Wie even googelt op de naam van dit schattige beestje, krijgt er al snel de toevoeging 'is boos' achter.

Klantenservice
Daphne, die de woordvoering van Furby-producent Hasbro in Nederland doet, weet er alles van. "De klantenservice van Hasbro wordt constant gebeld door ouders die niet meer weten hoe hun kinderen met de nieuwe Furby moeten omgaan", vertelt ze met een glimlach.

"Furby is niet zomaar een knuffeltje", legt ze uit. "Het is een nieuw lid van je gezin. Zo moet je het echt zien." Ze kent de Furby door en door. "Je haalt hem uit de doos en zodra de batterijen erin zitten, komt hij echt tot leven. En dan blijkt het beestje ook nog een eigen karakter te hebben. Van tevoren weet je niet hoe hij reageert. Dat maakt het voor kinderen wel ontzettend aantrekkelijk om ermee te spelen. Als je veel aan zijn staart trekt, ja... dan wordt hij boos en mopperig."

Monstertje
Boos en mopperig is nogal een understatement als je Furby-bezitters mag geloven. Furby lijkt binnen een paar seconden te kunnen veranderen van een poezelig knuffeltje in een doodeng monstertje waar de Gremlins nog schatjes bij zijn. "Zijn ogen keken ineens heel gemeen en hij schreeuwt heel hard", schrijft een bezorgde moeder op een forum. Een andere ouder: "Dit beestje heeft meerdere persoonlijkheden. Griezelig."

De Furby is eigenlijk al 15 jaar oud. De allereerste werd kort voor kerst 1998 gelanceerd en er was een enorm succes. In een jaar tijd gingen er 27 miljoen stuks over de toonbank. De tweede generatie Furby's kwam in 2005. Ze waren groter dan die van 1998 en hadden stemherkenning, waardoor de communicatie met het kind beter verliep.

Net als bij de eerste generaties Furby's is de opvoeding ook in 2013 helemaal in de handen van de kinderen. "Hij spreekt als baby nog Furbish, maar hoe meer je met hem praat, hoe beter hij Nederlands spreekt", legt de woordvoerster uit.

Kietelen
Veel kietelen, genoeg te eten geven (niet te veel, want dan gaat hij boeren) en lekker laten dansen. Het zijn een paar dingen waar Furby blij van wordt. "Als je de gratis app downloadt op een tablet of telefoon, dan kun je hem ook speciaal eten geven", vertelt de Furbyologe van Hasbro. "Boze Furby's houden ook van harde muziek. Dan kunnen ze lekker dansen. Daar worden ze gelukkig van", verklapt ze.

Aan- of uitknop
Het blijken vooral ouders te zijn die schrikken als ze ontdekken dat er geen aan- of uitknopje op Furby zit. Pas als je met een piepklein schroevendraaiertje het luikje onder Furby hebt opengepield, kunnen de batterijen eruit en is de harige speelbal definitief stil. 

 
"Zijn ogen keken ineens heel gemeen en hij schreeuwt heel hard"