"Hartverscheurend, maar prematuurtje 24/7 kunnen zien, gaf me troost"

Dankzij nieuwe webcams die UZ Brussel installeerde, vindt Saskia Baes toch rust tussen het afkolven en kangoeroeën door

Dankzij een camera op het bedje voelt Saskia zich constant verbonden met haar zoontje Ellis
Mozkito Dankzij een camera op het bedje voelt Saskia zich constant verbonden met haar zoontje Ellis
Geen moeilijker moment voor ouders van een prematuurtje, dan het ziekenhuis verlaten zonder baby. «Gelukkig kan ik mijn zoontje volgen via de webcam. Anders vond ik geen rust», getuigt mama Saskia Baes.

Als eerste ziekenhuis in België plaatste het UZ Brussel een webcam op elk van de 28 bedjes van de dienst Neonatologie. Ouders van te vroeg geboren kindjes konden hun baby al volgen via camera’s aan het plafond, maar de kwaliteit van die beelden liet te wensen over. Je zag trouwens vaak alleen een couveuse met een doekje over. Zo worden onrustige prematuurtjes immers afgeschermd van alle prikkels.

Mozkito

Constant verbonden

Je hebt 20% van dit artikel gelezen
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • adam naaktgeboren

  @Ria Goudaert, kan zijn maar ze weten wel wie, wat en waar doet. Ze weten toch welke shift je hebt. Dat is juist hetzelfde als iemand die op palliatieve zorgen ligt voor zijn laatste dagen. Daar kan je als familie ook niet altijd bij zijn en toch zijn het de laatste momenten met je naasten. Dit gaat echt te ver.

 • adam naaktgeboren

  @Ria Goudaert, kan zijn maar ze weten wel wie daar is en welke shift heeft op dat moment. Normaal volgens de wet mogen geen rechtstreekse camera’s gericht staan op de patiënt en zeker niet tijdens de verzorging. Wat indien ze gehackt worden?

 • wil baken

  Ik mag er niet aan denken. Mijn kind heeft er ook gelegen en ik had alle vertrouwen in de verpleegsters wij mochten ook steeds bellen maar zo een kind constant filmen is gewoon fout, pure big brother. Het gaat stap voor stap verder en verder doordit soort dingen, niet normaal. dan kan je dit ook gaan doe in de school....weerzingwekkend. Je mag daar 24/7 binnen en 24/7 bellen, dat is voldoende.

 • Ria Goudaert

  Verpleegkundigen worden hier niet gecontroleerd, de camera is enkel op het kindje gericht, dus het enige wat de ouders zien is als de verpleegkundige aan hun kindje verzorging geeft, en ook dat is voor de ouders een geruststelling. En dit is een hele vooruitgang, want als je een premature baby hebt, en je kan thuis nog zien hoe hij het doet, moet je ook de verpleegkundigen niet lastig vallen tijdens hun werk met telefoontjes.

 • marijke boulet

  Mensen worden met de dag zwakker en afhankelijker . Vandaag de dag moet blijkbaar iedereen zijn kind 24 op 24 kunnen zien , moet iedereen 24 op 24 in contact kunnen staan met familie en vrienden want zonder kunnen ze niet en is het leven ondraaglijk ! 30 jaar geleden lag mijn dochter ook in couveuse noch mijn man , ik of mijn dochter hebben er onder geleden dat we haar geen 24 op 24 konden zien .