Foto ter illustratie.
Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie. © ThinkStock

Experts over de link tussen zonnen en agressieve huidkanker. “Jaarlijkse screenings werken niet”

Drie keer zo veel Belgen dan zeven jaar geleden laten zich checken op verdachte huidvlekjes. Dat zonnen ongezond is, beseffen we dus steeds beter. Al hoeft niet elk vlekje voor grote paniek te zorgen, zeggen experts: de link tussen uv-stralen en melanoom, de agressiefste huidkanker, is bijlange niet zo duidelijk. “En de zon is zeker niet de enige schuldige.” (Huid)artsen Serge Coopman en Ann Van den Bruel lichten toe voor welke vlekjes je wél alert moet zijn. 

 1. Goedele Liekens waarschuwt voor gevaren van melanomen: "Smeer en controleer”
  Play

  Goedele Liekens waarschuwt voor gevaren van melanomen: "Smeer en controleer”

  Een vijfde van de melanomen blijft ongediagnosticeerd, een derde van de huidcontroles wordt gemist. Dat is de zware balans van de coronapandemie, blijkt uit een enquête bij ruim 700 dermatologen in 36 landen. In België blijven naar schatting 739 kwaadaardige huidtumoren onder de radar. In haar jaarlijkse preventiecampagne roept Euromelanoma dan ook op om aan zelfonderzoek te doen én verdachte vlekjes te melden. “Het zijn niet alleen zonnekloppers die huidkanker krijgen.”
 1. Wat hoort de Vlaming liefst tijdens seks? 35 opvallende reacties. “Uitspraken als: ‘Ik wil u nu keihard tegen de muur plakken’”

  Wat hoort de Vlaming liefst tijdens seks? 35 opvallende reacties. “Uitspraken als: ‘Ik wil u nu keihard tegen de muur plakken’”

  Wat hoor of merk je het liefst bij je partner tijdens het vrijen? Die vraag stelde vroedvrouw en auteur Uwe Porters (32) aan 23.100 Vlamingen op Instagram. Ze kreeg honderden anonieme reacties binnen, wij verzamelen de meest opvallende. Uwe vertelt ook welke lessen we eruit kunnen trekken voor tussen onze eigen lakens. “Mannen willen geen kreunende vrouw die recht uit een pornofilm lijkt te komen. Het draait om meer: om voelen dat ze geniet en dat de connectie er is.”