'Erwtenmelk' zou weleens het gezondste alternatief kunnen zijn voor koemelk
Na aardappelmelk, sojamelk of amandelmelk vinden we sinds kort in de winkelrekken nog een nieuwe soort: melk van erwten. Al moeten we het plantaardige alternatief voor melk een ‘drank’ noemen. De erwtendrink is beter voor het milieu, maar is ze ook gezond? Diëtiste Sanne Mouha bekijkt de ingrediëntenlijst en geeft antwoord. “Je kan het beter opschuimen dan andere plantaardige dranken.”
Erwten, we eten ze graag in onze soep of met wortelen en een lekkere kroket. Maar tegenwoordig kan je ze ook vloeibaar als een alternatief voor koemelk verorberen. Geen zorgen, erwtendrank is geen groene smurrie die eruitziet alsof je erwten al verteerd hebt zonder te kauwen. De plantaardige drank wordt namelijk gemaakt van de gele spliterwt. Die verschilt niet zoveel van zijn groene broertje, maar geeft de melk een romige kleur én smaak.
Bovendien is er goed nieuws voor mensen met allergenen en intoleranties. In tegenstelling tot koemelk of soja- en amandelmelk, bevat dit plantaardig alternatief geen noten, gluten, soja of lactose.
Gezond én goed voor het milieu
Wat erwtendrank wél bevat, zijn eiwitten. De melkachtige drank wordt namelijk gemaakt van het gemalen poeder van spliterwten, dat ook wordt verkocht als veganistisch proteïnepoeder, omdat het een bom is van eiwitten. “Erwtendrank is daarom een zeer goed alternatief voor mensen die uitsluitend plantaardige voeding eten. Het bevat veel meer proteïne dan de meeste plantaardige dranken. Dat is belangrijk voor veganisten, die een hogere nood hebben aan eiwitrijke voeding”, stelt voedingsexperte Sanne Mouha. Verder worden er ook vaak calcium, vitamine D en B12 toegevoegd aan de samenstelling.
De crèmekleurige melkvariant is ook gezond. “Met 44kcal/100ml, bevat erwtendrink ongeveer evenveel calorieën als halfvolle koemelk. De drank bevat wel een beetje meer vetten, maar die zijn in tegenstelling tot bij koemelk, vooral van het onverzadigde (gezondere) type”, weet Sanne Mouha ons te vertellen.
(Lees verder onder de foto.)
Als we de producenten van de plantaardige drinks mogen geloven, is er voor het maken van ‘erwtenmelk’ ook veel minder water nodig, in vergelijking met koe- of amandelmelk. Daarnaast zouden er minder broeikasgassen vrij komen tijdens het productieproces, wat het een beter ecologisch alternatief maakt.
Maar erwtendrank is misschien wel het interessantst voor de koffieliefhebbers onder ons. “Onder andere door de eiwitten die de ‘melk’ bevat, kan je ze beter opschuimen dan andere plantaardige dranken”, zegt Sanne Mouha. Al zal het voor sommigen misschien eerst aanpassen zijn aan de smaak. “Het smaakt niet alsof je gewoon gemixte erwten aan het drinken bent, maar je proeft wél een lichte erwtensmaak. Net zoals je ook nog haver en soja proeft bij haver- en sojamelk.”
(Lees verder onder de poll.)
Poll
Verkies jij plantaardige melk boven gewone koemelk?
-
Ja. (63%)
-
Nee. (37%)
Belgische makelij
In België hebben we sinds kort een eigen fabrikant van de melk. Tiptoh is de onderneming van Arnaud Muylaert en Louis Curtil. Met hun erwtenmelk willen ze iedereen aanmoedigen om hun ecologische voetafdruk peas by peas (erwt per erwt) te verkleinen.
(lees verder onder de foto.)
Tiptoh-erwtenmelk is verkrijgbaar bij Gorillas, AD Delhaize en Proxy Delhaize. Meer info vind je op tiptoh.eu.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Deze 4 basics heeft bijna iedereen in de kast hangen: stylist toont hoe je er 16 outfits mee maakt
Van een coltrui tot een streepjeshemd: deze vier basisstukken zijn een aanwinst voor je kleerkast. Want zo krachtig en veelzijdig dat je er alle kanten mee op kan. Wij tonen je voor hoe je zestien heel verschillende outfits samenstelt met vier makkelijke basics. Héél goed voor de portemonnee én nog stijlvol ook. -
2 astrologen voorspellen dat de komende 20 jaar er compléét anders zullen uitzien: “Kan onrustige tijd worden”
Er staan ons vanaf vandaag wereldwijd grote veranderingen te wachten. Als je in astrologie gelooft althans: de planeet Pluto zal namelijk opnieuw in het teken Waterman staan. De laatste keer dat dat gebeurde, dateert van de Franse Revolutie. Wat betekent deze gebeurtenis concreet en wat mogen we verwachten? Astrologes Esther Van Heerebeek en Cato Vermeulen verklaren. -
Jobat
Fietsvergoeding voor iedereen in de privé vanaf 1 mei: hoeveel precies? En krijg je die ook als je met de step of te voet naar je werk gaat?
Nu de lente is aangebroken, nemen opnieuw meer mensen de fiets naar het werk. Dat is niet enkel goed voor jouw gezondheid en die van de planeet, maar ook voor je portemonnee. Op welke vergoeding kun je rekenen door naar je werk te fietsen? Wat als je wandelt of stept? En ben je daarvoor verzekerd? Jobat.be zocht het uit. -
-
TV
STREAMINGTIP. ‘H4Z4RD’: Dimitri Vegas ruilt de beats voor het witte doek
Hij werd wereldberoemd als de helft van dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike, maar sinds een tijdje slaat eerstgenoemde z’n vleugels uit. Na enkele kleinere filmrollen draait het in ‘H4Z4RD’ - vanaf nu op Streamz - volledig rond de oudste van de Thivaios-broertjes. -
Katerproof: pasta op een stokje, cloud bread en 4 andere TikTokrecepten die je in een wip op tafel zet
De ene na de andere voedseltrend ging het voorbije jaar viraal dankzij videoplatform TikTok. Koken is er zelfs zo’n hit, dat de makers van de app in maart 2022 ‘TikTok Kitchen’ lanceren: een delivery service die de hotste Tiktok-foodtrends aan huis bezorgt. Helaas enkel in Amerika, dus hier zal je je virale hap nog zelf in elkaar moeten boksen. Wij lijsten 6 recepten op. -
In je bergkleding, Teva’s of Timberlands naar het werk? Dankzij ‘gorpcore’ ben je nu een erg hippe vogel
Veel fleece, bergschoenen en regenlaarzen zagen we op de catwalk bij Dior Men voor de lente, ook wel ‘gorp core’ genoemd. Kleding waarin je gaat hiken is nu zowaar de laatste mode, denk aan de geliefde wandelschoenen van Salomon, dé favoriet van topmodel Bella Hadid, of de iconische Timberland Boot. Zo draag jij de wel erg comfortabele trend. -
Kiezen voor veggie of vegan op restaurant? Onderzoek wijst uit: dit simpel trucje haalt klanten over de streep
Duurzaamheid is al lang geen modewoord meer, en dat zie je in de culinaire wereld: in steeds meer (sterren)restaurants vind je veganistische of vegetarische opties op de menukaart. Maar zijn we ook snel geneigd om vlees en vis links te laten liggen? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat één simpel trucje helpt om mensen over de streep te trekken: alles draait om de boodschap.