Rechts: relatietherapeute Vanessa Muyldermans.
Volledig scherm
PREMIUM
Rechts: relatietherapeute Vanessa Muyldermans. © Pexels / rv

Elke relatie kan toxisch worden: zo herken je de alarmsignalen. “Soms is er nog veel liefde en wuif je het weg”

Toxische relaties zijn hot op sociale media. Coaches geven je de ‘rode vlaggen’ en moedigen je aan om er een einde aan te maken. Maar giftige liefde is echt niet zo zwart-wit, zegt relatietherapeute Vanessa Muyldermans. Het kan élk koppel overkomen, de schuld ligt niet altijd alleen bij ‘de narcist’ en soms verdient de liefde zelfs een tweede kans. “Na elk incident volgen voor zo'n koppel ook fijne periodes.”

 1. “Slachtoffers van een narcist zijn vaak sterke persoonlijkheden.” Expert beantwoordt 19 lezersvragen over narcisme
  PREMIUM

  “Slachtof­fers van een narcist zijn vaak sterke persoon­lijk­he­den.” Expert beant­woordt 19 lezersvra­gen over narcisme

  Manipulatief en egocentrisch: narcisten zijn van alle tijden. Volgens Freud wordt elk kind zelfs zo geboren. Maar wat gaat er precies om in het hoofd van een narcist? Kunnen kinderen het gedrag overnemen? En hoe ga je om met een narcistische collega? Narcismecoach Nelly De Keye beantwoordt 19 lezersvragen. “Een narcist beseft wel degelijk hoe hij handelt en wat de impact ervan is.”
 1. Toxische relaties: ook met vrienden, collega’s of familie kan het mislopen. Experts geven concrete tips
  PREMIUM

  Toxische relaties: ook met vrienden, collega’s of familie kan het mislopen. Experts geven concrete tips

  Zangeres Gina Peeters a.k.a. Geena Lisa (49) getuigde deze week over de toxische relatie die ze had met een narcistische ex-partner. Veel Vlamingen herkennen zich in haar verhaal, al botst niet iedereen in de liefde op een giftige verhouding. Ook met vrienden, familie of collega’s kan je immers een toxische relatie hebben. Drie experts verklaren wanneer zo’n band giftig is, en hoe je jezelf kan redden. “Breken met een vriend? In de praktijk is dat soms moeilijker dan een scheiding.”
 2. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  5

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.