Ga naar de mobiele website
^ Top

E-sigaret gelinkt aan hartaanvallen en beroertes

thinkstock
E-sigaretten die nicotine bevatten kunnen het risico op hartaanvallen en beroertes verhogen, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Uit die studie blijkt dat de elektronische sigaret die nicotine bevat voor een verstijving van de aders kan zorgen, naast een verhoogde hartslag en bloeddruk.

Zweedse vorsers deden een experiment met 15 gezonde vrijwilligers die nooit eerder een e-sigaret hadden gerookt. Daaruit bleek dat in het halfuur na het roken van e-sigaretten met nicotine er een significante toename was van de bloeddruk, hartslag en aderstijfte. Dat laatste verdrievoudigde zelfs.

 Dat effect werd niet vastgesteld bij vrijwilligers die e-sigaretten zonder nicotine hadden gerookt.

Veiligheid ter discussie
Professor Magnus Lundback van het Karolinska Instituut: "Het aantal gebruikers van de elektronische sigaret is de laatste jaren enorm toegenomen. In de publieke opinie zijn ze onschadelijk".

"De industrie achter de e-sigaret zet die op de markt als een middel om de schade van het roken te beperken en om mensen te helpen stoppen met tabak roken. Maar de veiligheid van de e-sigaret staat ter discussie en het bewijs groeit dat ze diverse gezondheidsrisico's inhoudt".

De vastgestelde effecten van de e-sigaret met nicotine bleken tijdelijk, maar Lundback wijst erop dat chronische blootstelling aan e-sigaretten met nicotine op lange termijn voor blijvende aderstijfte kan zorgen.
6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Joost Noord-Oost

  Waarom brengen ze dat allemaal op de markt dan, als ze altijd het slechtste van kunnen vertellen zal het altijd intrigerend blijven.

 • Lex Cete

  Pfff weer zo een verhaal omdat ze geen geld meer verdienen als iedereen stopt met roken... maar roken hoor je ze niet over waar gewoon 4000+ gemicale in zitten. Dan vape je zonder nico en dan is het probleem opgelost hahaha en dan komen ze weer met een zogenaamde nieuwe onderzoek

 • Johnny Verhoeven

  Te veel fruit eten is ook ongezond

 • Tom Desmedt

  Nicotine veroorzaakt aderstijfte.. dat wist men al. Ik lees ook dat een e-sigaret zonder nicotine niet schadelijk is. Wat is er dan schadelijk, de e-sigaret of de nicotine?

 • BB VdB

  Voila se nu kunnen de mensen de Vapers ook viseren dan zijn ze weer gelukkig. Ik vape nu 2 jaar, voel me beter in men vel, meer smaak aan men eten, slaap beter, ruik beter, hoest niet meer.. laat ons nu toch eens met rust en ban de auto's is van de wegen, das pas ongezond!!!!

Meld een bug