Myra.
Volledig scherm
PREMIUM
Myra. © Anandi Photography

"Dik is niet sowieso ongezond." Fotografe Myra en diëtist Alessia leggen uit waarom BMI en gewicht geen goede maatstaf zijn om gezondheid te meten

“Met bibberende knieën ging ik naar de obesitaskliniek. Het verdict: morbide obesitas. Als je dat voor de eerste keer hoort, wordt je zelfbeeld met de grond gelijk gemaakt.” Mensen met overgewicht vechten niet alleen tegen kilo’s, maar vooral tegen schaamte. En dat is niet altijd terecht, zeggen fotografe Myra en diëtist Alessia Couvreur. Zij leggen uit waarom BMI en het cijfertje op de weegschaal geen goede maatstaf zijn voor onze gezondheid, terwijl stigma’s over gewicht veel schadelijker zijn. “Veel dikke mensen durven zelfs geen hulp meer te zoeken.”

  1. Bodypositivity maakt plaats voor 'bodyneutrality': deze 3 bekende vrouwen zweren erbij. “Je mag van je lijf houden, maar het hóéft niet”
    PREMIUM
    Goed Gevoel

    Bodypositi­vi­ty maakt plaats voor 'bodyneutra­li­ty­': deze 3 bekende vrouwen zweren erbij. “Je mag van je lijf houden, maar het hóéft niet”

    “Kunnen we onze lichamen alsjeblief normaliseren?”, roept popster Billie Eilish op. Ze pleit voor bodyneutrality, niet te verwarren met het populaire bodypositivity. Je aanvaardt je lijf zoals het is en focust meer op hoe het voor je zorgt. Dat is nog bevrijdender en geeft nog meer rust, vinden lingerie-ontwerpster Murielle Scherre, plussize blogster Marianne Nykjaer en styliste en actrice Hilde Destoop. “Heb ik een baaldag, dan word ik echt niet gelukkiger van die ‘hiep hiep hoera bodypositivity’-beelden.” Psychologen Gudrun Hespel en Liesbeth Woertman leggen uit hoe het precies werkt, neutraal zijn over je lijf. “Zie het als spiegeloverstijgend.”