Getty Images/EyeEm
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/EyeEm

Diabetesmedicijn tegen overgewicht is een trend, waardoor tekort dreigt. Tim: “Ik wilde snel vermageren”

“Ik besloot om gezonder te leven, maar wilde ook de grote middelen inzetten.” Tim (41) injecteert zich wekelijks met Ozempic, diabetesmedicatie die hij van de huisarts krijgt om snel en moeiteloos een tiental kilo’s weg te werken. Dat is slecht nieuws voor diabetespatiënten, want er dreigt nu een tekort van het medicijn in ons land. Obesitasexpert Luc Van Gaal geeft meer uitleg over de nieuwe afvalhype — en zijn gevaren. “Voor zulke obesitasmedicatie gelden terecht strikte criteria.”

 1. Zo word je een ‘supervetverbrander’. Expert: “Hoe minder je bloedsuiker piekt, hoe minder snackdrang”
  PREMIUM

  Zo word je een ‘supervet­ver­bran­der’. Expert: “Hoe minder je bloedsui­ker piekt, hoe minder snackdrang”

  Een op de vijf Belgen hield twee extra kilo's over aan de pandemie. Het zijn hardnekkige blijvers, die je pas weg krijgt als je je metabolisme weer de baas wordt, zegt gezondheidswetenschapper dr. Maaike de Vries. Calorieën tellen hoeft niet, wel je lichaam de juiste hoeveelheid brandstof geven. De Vries bespreekt de drie pijlers om haar methode onder de knie te krijgen, en die gaan verder dan alleen maar voeding. “Je kan een slecht voedingspatroon niet wegsporten.”
 2. Een frietje na de schooluren, kan dat kwaad? Studie toont effect van fastfood in de buurt van scholen

  Een frietje na de schooluren, kan dat kwaad? Studie toont effect van fastfood in de buurt van scholen

  Waar een school is, is vaak ook een fastfoodrestaurant, zo blijkt uit recent onderzoek. Volgens de jongsten alleen maar leuk, maar het gevolg ervan is veel minder positief. Als er fastfoodketens bij een school liggen, leidt dat namelijk tot een hogere BMI bij jonge Vlaamse kinderen. Diëtist Michaël Sels (UZA) licht toe wat we fout doen. “Niet alleen de aanwezigheid van die ketens speelt een rol.”