Arno, Nora en Yesha.
Volledig scherm
Arno, Nora en Yesha. © rv, photo news, rv

Deze rechten moeten volgens transgender personen Nora, Flor en Yesha dringend veranderen. “Trans zijn is zoveel meer dan de medische aspecten”

Op 7 augustus is het de Internationale Dag van de Transgender Rechten. Hoewel transgender personen in theorie dezelfde rechten hebben als eender wie, worden ze in de praktijk vaak geconfronteerd met discriminatie, stereotypes en geweld. Om een vuist te maken tegen transfobie, laten we drie transgender personen aan het woord. Nora (25), Flor (24) en Yesha (31) vertellen welke wetten en regels dringend aangepast moeten worden. Van terugbetaling voor medicatie tot een beter framework voor surrogaatmoeders. “Voor een land dat zo fier is op z’n progressiviteit, laat België toch veel steken vallen.”

 1. LGBTQ+-personen reageren op omstreden antiholebiwet van Hongarije: “Ze insinueren dat ik ‘gevaarlijk’ ben”
  PREMIUM

  LG­BTQ+-personen reageren op omstreden antiholebi­wet van Hongarije: “Ze insinueren dat ik ‘gevaarlijk’ ben”

  Deze week veroorzaakte de nieuwe anti-LGBTQ+-wet van Hongarije veel ophef. Die bepaalt dat LGBTQ+-personen even strafbaar zijn als pedofielen. Daarnaast is het volgens de wet verboden om over holebi en trans personen te praten in het bijzijn van minderjarigen. “Dit is een echte aanval op de mensenrechten”, reageert jongerenorganisatie Wel Jong Niet Hetero. Wat vinden personen uit de LGBTQ+-gemeenschap zelf van de wet? Jory, Emiel en Klara doen hun verhaal.
 2. Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmelders installeert: dit zijn de regels
  HLN Shop

  Strenge straffen voor wie niet voldoende rookmel­ders instal­leert: dit zijn de regels

  Nu het buiten frisser wordt, doen we opnieuw massaal beroep op onze verwarming. De open haard gaat aan en om het extra gezellig te maken horen daar voor veel mensen eveneens kaarsen bij. Ook elektrische vuurtjes en toestellen als de droogkast draaien weldra weer op volle toeren. Je voelt het al aankomen: het risico op woningbranden stijgt. HLN Shop legt uit wat je kan/moet doen om de vlammen geen kans te geven.
 1. Demi Lovato uit zich als non-binair. Dit zijn 12 gendergerelateerde termen die je moet kennen

  Demi Lovato uit zich als non-bi­nair. Dit zijn 12 gendergere­la­teer­de termen die je moet kennen

  Anno 2021 weten we dat gender een spectrum is. Hoe iemand zich voelt, valt niet per se zwart-wit te definiëren als man of vrouw. Ook singer-songwriter Demi Lovato (28) onthulde dat die zich identificeert als non-binair, wat betekent dat die zich niet herkent in de klassieke tweedeling van gender. “Ik ben trots om jullie te laten weten dat ik officieel mijn voornaamwoord zal veranderen naar die/hun”, schrijft de popster op Twitter. Dit zijn de 12 belangrijkste termen rond gender en alles wat ermee te maken heeft.