Links: David en Sabrina twintig jaar geleden. Rechts: David en Sabrina nu.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: David en Sabrina twintig jaar geleden. Rechts: David en Sabrina nu. © rv

De vonk: Brandweerman David strikt de dochter van een korporaal. “Ze kuste me vol op de mond, in het zicht van haar ouders”

In 2002 trekt jonge knaap David (26) naar het feest van zijn brandweerkorps. Daar ontmoet hij Sabrina (22), de dochter – en die avond ook de bob – van korporaal Guy. “Ze zat eenzaam op een stoel, een hoopje ellende verstopt onder prachtige, lange, donkere lokken.” Na een eerste date, die eindigt met een slow, twee lichamen dicht bij elkaar en verstrengelde lippen, vraagt David Sabrina mee naar het brandweerbal. Waar ook haar ouders zullen zijn. “Toen we binnenwandelden, viel hun hele tafel stil. Schaamteloos koos Sabrina voor ons twee zitjes vlakbij.” 

 1. De vonk: “Ik zag haar in het publiek en kon m’n ogen niet van haar af houden. Kruisten onze blikken, dan knikten mijn knieën”
  PREMIUM

  De vonk: “Ik zag haar in het publiek en kon m’n ogen niet van haar af houden. Kruisten onze blikken, dan knikten mijn knieën”

  In 1959 spot gitarist Ward (19) een betoverend meisje in het publiek wanneer hij optreedt. “Ze stond er in een zelfgemaakte bloemenjurk. Echt waar, ze was het mooiste meisje van de hoop.” In die tijd bestaat er geen Facebook, dus vraagt Ward de schone verschijning die avond ten dans. Maar om haar echt te strikken, moet hij de hulp van de pastoor inschakelen. Nu, zestig jaar later, zijn de twee tachtigers nog verliefder dan toen. “Een foto van haar in die bloemenjurk hangt nog altijd op in mijn kantoor.”
 1. De vonk: In discotheek Cosmo valt Paul voor een onbekende schoonheid. “Onze lichamen voelden moeiteloos elkaars ritme aan”
  PREMIUM

  De vonk: In discotheek Cosmo valt Paul voor een onbekende schoonheid. “Onze lichamen voelden moeiteloos elkaars ritme aan”

  In 1980 staat Paul (21) in discotheek Cosmo rug tegen rug met een onbekende deerne. Ze heet Rosette (20), en Paul overwint zijn dansvloerangst om met haar te slowen. “Ze zag er zo hip uit. Gekleed in fuchsiaroze en fluogroen. Met een mooie bril op haar neus. Ze had echt een snoetje voor een bril.” Al snel springt Paul bij in het tuinbouwbedrijf van Rosettes ouders. In de witloofvelden leert hij een andere vrouw kennen, in overall en laarzen, en heel intelligent, die hij na een jaar al ten huwelijk vraagt. “Twee dingen hield ze geheim voor me, ontdekte ik toen.”
 2. 
Dit is waarom we zo graag naar droevige muziek luisteren: “Onze hersenen maken het prolactinehormoon aan”

  Dit is waarom we zo graag naar droevige muziek luisteren: “Onze hersenen maken het prolactine­hor­moon aan”

  De bladeren die van kleur veranderen, regenachtig weer en Pumpkin Spice Lattes bij je favoriete koffiezaak: de herfst is nu echt volop aan de gang. En dat is het ideale moment voor een relatiebreuk, althans als we muziekindustrie moeten geloven. Van Adele tot Taylor Swift, tal van artiesten voorzagen ons van de ideale soundtrack voor een break-up. ‘Hot Girl Summer’ maakt plaats voor ‘Sad Girl Autumn’. En break-up of niet: stiekem genieten we allemaal van droevige muziek en het sentimentele gevoel dat we daarvan krijgen. Hoe komt dat toch?