Getty Images/Tetra images RF
Volledig scherm
© Getty Images/Tetra images RF

“De uren slaap voor middernacht tellen dubbel.” Slaapexpert ontkracht de eeuwenoude wijsheid

Vermoeid na een lange dag, avondje uit of een nacht slechte slaap? Dan is er volgens velen maar één oplossing: vroeg je bed in kruipen. Al jaren geldt de gedachte dat wie voor 00.00 uur inslaapt, die uren dubbel mag tellen. Klopt die redenering wel? Slaapexperte Annelies Smolders biedt het antwoord.

 1. Is samen slapen goed voor onze gezondheid? Slaapexpert legt uit. “Apart slapen is beter voor je seksleven”

  Is samen slapen goed voor onze gezondheid? Slaapex­pert legt uit. “Apart slapen is beter voor je seksleven”

  Een partner die ligt te woelen, te dicht bij jou aanleunt of heel luid snurkt: het houdt een mens ‘s nachts wakker. Al beweert een nieuwe studie het tegendeel. Wie samen slaapt met zijn partner, ondervindt heel wat voordelen. Zo zou je het gevoel hebben dat je beter geslapen hebt en zou je stressniveau dalen. Of dat wel klopt, legt dokter Johan Verbraecken uit. En asking for a friend: kunnen singles nog wel op beide oren slapen?
 2. Ouders getuigen op sociale media over het extreme slaaptekort: “Ik ben op, ik ben kapot”
  PREMIUM

  Ouders getuigen op sociale media over het extreme slaapte­kort: “Ik ben op, ik ben kapot”

  “Ik kan niet snoozen, niet recupereren. Ik dacht dat ik wist wat moe zijn was, maar dit is een whole other level.” Extreme vermoeidheid teistert nagenoeg alle (nieuwe) ouders. Evelien (31) en Elisabeth (31) overleven al maanden of jaren op een paar uur slaap en schrikken van de tol daarvan op hun welzijn en leven. “Ik hoor van andere ouders dat ze zo achter het stuur kruipen, ook al merken ze: dit gáát niet.” Een slaapexperte die met oververmoeide ouders werkt, geeft advies.
 3. Deze Vlamingen zijn lid van de Mile High Club: “Hij boog me over zo’n dranktrolley en nam me doggy style”

  Deze Vlamingen zijn lid van de Mile High Club: “Hij boog me over zo’n dranktrol­ley en nam me doggy style”

  Legendarisch, gegeerd en erg select: hoeveel leden de symbolische Mile High Club precies telt, weet niemand. Maar dat het geen makkie is om op minimum 1,61 kilometer hoogte (= 1 mijl) seks te hebben, spreekt voor zich. Vlamingen Wim (43), Ingrid (56) en ex-stewardess Kinga (57) speelden het klaar om op een vliegtuig van de grond te gaan en vertellen hoe ze dat deden. “Er is maar één standje dat wél werkt in dat erg krappe toiletje.”