DE KLASFOTO. Zo zag TV-presentator Dieter Coppens eruit in het eerste leerjaar. “Het waren knappe kinderen”
“Ik dacht dat hij ingenieur zou worden”, vertelt meester Dani over de toen kleine ‘Dieterke’ Coppens (44). Op de schoolbanken van zijn eerste leerjaar ontpopte hij dan van kleine rups tot vlinder. De tv-presentator blikt nostalgisch terug op zijn vroege schoolcarrière: “In het middelbaar werd ik een rebel, met lang haar en de droom om rocker te worden.”
“Aan gemeenteschool Sint-Antonius in Zoersel heb ik goede herinneringen”, begint Dieter Coppens. “Een goede leerkracht is goud waard, en meester Dani van het eerste studiejaar 1A was dat zeker. Ik was toen al geboeid door de natuur. In onze klas stond een glazen terrarium met brandnetels en rupsen. Die zag ik vanaf mijn bankje groter worden, tot er een vlinder ontpopte.”
“Dat blijft me zo hard bij: het wonder van de natuur dat zich naast mijn bankje afspeelde. Ook de meester van 1B, Jos Cox, wakkerde die liefde aan. Hij kwam af en toe onze klas binnen met een jutezak met een levende buizerd of een draaihals, een klein vogeltje. Die vogels gingen naar de opvang, maar meester Jos, die ook conservator van een natuurgebied was, wilde die per se eerst aan ons tonen.”
Dieter Coppens: “Ik was sociaal, maar ook braaf”
“Op de foto draag ik een blauw pulletje met groene mouwtjes. We waren met vier jongens thuis en mijn mama kocht de trui in vier maten. Dus gedurende al die jaren en op élke foto draag ik deze pull. (lacht) Bij ons thuis was die periode heel fijn. Mijn mama was als vrouw van een huisarts aan de telefoon gekluisterd, maar wel altijd thuis. Later ging ze opnieuw aan het werk als psycholoog. We hadden een warm nest met sociale ouders.”
“Grappig dat ik iedereen op de klasfoto nog kan aanwijzen en de voor- en familienaam kan opnoemen. Net als Hilke Bluekens haalde ik goede punten. Ik hoefde daar niet veel voor te doen. Je hoorde me als klasgenoot niet vaak, denk ik. En ik ben nog altijd geen tafelspringer. Ik was sociaal, maar ook braaf. Als ik klasgenoten tegenkom, zeggen ze dat ik nog dezelfde Dieter ben. Dat vind ik een mooi compliment. In het middelbaar bloeide ik open. Al werd ik ook meer een rebel, met lang haar en de droom om rocker te worden. (lacht) Ik studeerde af met 55 procent. Ik wilde de wijde wereld in, de natuur opzoeken en het leven ontdekken. Net zoals in 1A.”
Meester Dani aan het woord
“Ik stond twintig jaar lang in 1A. Er zijn heel wat klassen gepasseerd, dus herinner ik me niet iedereen, maar Dieter wel. Bij Coppens hadden ze vier jongens die allemaal bij mij in de klas zaten, het waren knappe kinderen. Ik weet nog dat Jeroen, de tweede, sprak over kleuter ‘Dieterke’. Hij deed altijd zijn best voor iedereen, zonder een haantje-de-voorste te zijn. Het was een verstandig ventje, de zoon van een dokter.”
“Als ik Dieter bezig zie op televisie, herken ik hem aan de rust. Ik dacht dat hij ingenieur zou worden, nooit dat hij tv-werk zou doen. Dat hij het leuk vond in de klas, doet me goed. Ik probeerde het ook zo boeiend mogelijk te maken en vertelde over de natuur en onze streek. In de periode van de dikkoppen lieten meester Cox en ik die uitkomen tot kikkers. De onschuld bij kinderen van zes en zeven is zo ontwapenend ...”
“Dieter is nog altijd die gewone, fijne persoon als toen”, vertelt klasgenote Hilke.
“De afstand tussen jongens en meisjes was in dat eerste leerjaar nog groot. Dieter en ik waren dus geen beste vrienden. Ik trok meer met vriendinnetjes op. Of Dieter en ik de primussen van de klas waren, durf ik niet met zekerheid te zeggen. (lacht) Hij had zéker wel goede punten en was niet de medeleerling met een grote mond die erg opviel.”
“Als kind had ik nooit gedacht dat hij bekend zou worden, ik wist niet dat het in hem zat. Wat ik wel opmerkte, is dat Dieter geboeid was door de natuur. Er waren sabelsprinkhanen in de klas, een woord dat ik nooit zal vergeten. En ook onze potjes met inkt die op de banken stonden. Dieter en ik gingen naar een andere middelbare school, dus verwaterde het contact. Af en toe kruisen onze paden nog. Dieter is nog altijd die gewone, fijne persoon als toen.”
Op zoek naar een verzamelboekje om klasfoto’s te bewaren? Mijn Schoolfoto’s -19,95 euro bij Uitgeverij Stratier.
Lees ook:
Dit zijn Staf Coppens’ 8 favoriete plekjes in Scandinavië: “Kerst is hier nog zotter dan in Amerika”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
De Staat betaalt 2,80% intrest op je geld: hoe interessant is een rekening bij de overheid?
Wie zijn spaargeld minstens een jaar kan missen, kan het op een e-DEPO bij de Deposito- en Consignatiekas van de Belgische Staat zetten. De opbrengst ervan wordt maand per maand vastgelegd. Voor januari was dat 2,40%, voor februari stijgt de rente tot 2,80%. Let wel: je geld moet voor de eerste van de maand op de rekening staan om die maand recht op een rente te hebben. Spaargids.be zet alles op een rij. -
De 8 sterwaardige adresjes van chef-kok Piet Huysentruyt: “Hier vind je het beste gerecht van de wereld”
Wie beter dan de West-Vlaamse chef Piet Huysentruyt (60) om ons de lekkerste adresjes te tippen? Nu ‘SOS Piet’ er weer op zit en zijn biografie én nieuw kookboek uit zijn, keert hij rustig terug naar Zuid-Afrika. Voor ons verklapt hij waar hij zelf het liefst gaat eten. Van Kopenhagen tot Chicago of het restaurant van zijn zoon. “Voor mij moet het niet poepchic zijn. Hoe normaler, hoe beter.” -
Binnenkijken: dit penthouse in Lissabon kreeg totale make-over. "Duur was niét de norm"
An-Sofie vond in hoofdstad Lissabon het penthouse van haar dromen. Die was instapklaar, en toch besloot ze voor een totale make-over te gaan met een vriend die interieurarchitect is. Duur design combineerde ze met IKEA, de slaapkamer ademt ‘luxehotel’ en het terras werd een volwaardige leefruimte. “Voor het marmer van de badkamer trok ik naar Ibiza, voor dat van de slaapkamer naar Koeweit.” -
-
HOROSCOOP. Onverwachts extraatje voor Kreeft een carrièreboost voor Stier: astrologe Esther voorspelt je week
Elke week onthult astrologe Esther van Heerebeek nu nog diepgaander wat de sterren mogelijks voor jou in petto hebben. Stellen je gezondheid en je geld het goed en welke plottwists staan er je in je carrière of liefde te wachten? Esther geeft voor elk sterrenbeeld een helder overzicht. “Planeet Uranus ligt dwars en dat zorgt voor onverwachte woordenwisselingen of ruzies, Leeuw.” -
Is Madonna nog vernieuwend? Expert over de Queen of Pop als stijlicoon: “In deze periode viel haar masker af”
In oktober strijkt Madonna neer in het Antwerpse Sportpaleis met ‘The Celebration Tour’. Ze viert veertig jaar op het podium. Maar is de Queen of Pop vergane glorie, zoals velen beweren? Moderedacteur David Devriendt loodst je doorheen haar leven aan de hand van haar meest opvallende outfits. “Elke outfit die Madonna draagt, vertelt een verhaal.” -
Geen sieraden meer en zo weinig mogelijk stof aan een rok: zit de mode in crisis? “Ook de allerrijksten doen mee”
Je had het misschien al gemerkt. Minimalistischere designs, doorzichtige stoffen, steeds kortere rokken en vooral: geen grote juwelen meer rond de nek. De celebs op de rode loper pakken het sober aan. Wat is er aan de hand? Het zou aan de huidige crisistijden liggen: enter ‘recession fashion’. Mode-expert David Devriendt legt uit. -
TV
STREAMINGTIPS. Van ‘Better Call Saul’ tot ‘House of the Dragon’: vijf spin-offs die beter zijn dan hun origineel
Terwijl Netflix nog volop debatteert of het een vervolgseizoen wil op ‘That ‘90s Show’, de recente spin-off van ‘That ‘70s Show’, doken wij de archieven in op zoek naar spin-offs die wel een gezond en lang leven beschoren waren. Hoewel de geschiedenis al een paar keer heeft aangetoond dat spin-offs vaker inferieur zijn aan hun voorlopers (denk maar aan ‘The Mandalorian’-spin-off ‘The Book of Boba Fett’ of de ‘Friends’-spin-off ‘Joey’) hebben we er toch vijf gevonden die het succes van hun voorouder niet alleen evenaren, maar zowaar overtreffen. Een overzicht!