De ‘crush droom’, waarin je onverwacht verliefd bent op een kennis, betekent meestal niet wat je denkt
De meeste dromen zijn ... verwarrend. Zeker als je droomt dat je verliefd bent op iemand waar je voordien nooit gevoelens voor had. Je denkt: ‘Dié persoon?’ En daarna misschien: ‘Hmm ja, kan wel.’ Maar zo’n ‘crush droom’ betekent meestal niet wat je denkt, zegt psychoanalyticus Dominique Hubain op deze Internationale Dag van de Slaap. “Je dromen doen alle moeite om je om de tuin te leiden.”
Delen per e-mail
“Een specifiek soort droom kan nooit een vaste betekenis hebben”, zegt de Gentse psychotherapeut en droomanalist Dominique Hubain. “Net zoals de symbolen in een droom ook nooit een vaste betekenis hebben. Elke droom is altijd eigen aan de persoon die hem heeft.”
De verdrongen gedachte
Hubain analyseert de dromen van zijn cliënten door middel van ‘vrije associatie’: een manier van associatief spreken waarbij je alles zegt wat je te binnen valt, om zo alle censuur te laten vallen. Op den duur spreek je gedachten uit waar je je over schaamt, of die onbelangrijk lijken, maar dat niet zijn. Gedachten die je verdrongen hebt. Zo heft Hubain de censuur op die altijd in je droom vervat zit.
Een droom is een compromis: door die censuur kan je de verdrongen gedachte beleven, maar hem ook van je afschuiven.
“Een droom maskeert altijd verdrongen, gecensureerde gedachtes”, zegt Hubain. “De droom die je je herinnert, is de ‘manifeste’ droom. Daaronder zitten altijd ‘latente’ droomgedachtes, de échte gedachtes die je bezighouden. Die gedachtes verdring je, want anders zou je ervan wakker kunnen liggen, letterlijk. Daarom is de manifeste droom altijd onduidelijk en vervormd, zodat je beschermd blijft van de latente gedachtes die erachter schuilgaan. Een droom is een compromis: door die censuur kan je de verdrongen gedachtes, na ze te ‘beleven’ in de droom, van je afschuiven.”
Dat betekent dat je een ‘crush droom’ niet even snel-snel kan ontcijferen. Het lijkt misschien alsof je verliefd bent op een kennis, maar daar kan dus veel meer, of iets helemaal anders achter schuilgaan. “Een cliënt van Freud maakte zoiets mee”, vertelt Hubain. “Hij droomde dat hij verliefd was op een vrouw die hij niet aantrekkelijk vond. En die vrouw had dezelfde naam als de vrouw van een goede vriend van hem. Na de analyse door Freud besefte de man dat hij gevoelens had voor de vrouw van zijn vriend. Zijn droom maskeerde die gedachte door zijn aandacht te verschuiven naar een andere vrouw met dezelfde naam.”
Verliefdheid als dekmantel
Je ‘crush droom’ kan dus zeker op een verliefdheid wijzen. En het kan wel dat je gevoelens hebt voor de persoon in je droom. Gevoelens die je jezelf niet toelaat, bijvoorbeeld. Maar veel vaker is het complexer dan dat. “De persoon waarover je droomt, kan bijvoorbeeld een ‘mengpersoon’ zijn. Dat komt vaak voor. Die ‘mengpersoon’ representeert meerdere personen en meestal is dat er wel aan te merken als je die persoon grondig analyseert. Soms is het een kledingstuk van iemand die je kent, soms een uiterlijk kenmerk. Het zit ’m vaak in de kleinste details.”
Die plezierige gevoelens kunnen een dekmantel zijn voor een zwaarder thema waar je het moeilijk mee hebt. Zoals dood, ziekte of een dreigend verlies.
“Het kan ook dat je droom niét op verliefheid wijst, of op meer dan dat. Want vaak komen de latente gedachtes heel gecomprimeerd in de manifeste droom tot uiting. Die plezierige gevoelens kunnen bijvoorbeeld een dekmantel zijn voor een veel zwaarder thema waar je het moeilijk mee hebt. Zoals dood, ziekte of een dreigend verlies. Dan kan de persoon in je droom een metafoor zijn voor een persoon die je verloren hebt, omdat hij of zij je op een of andere manier aan die persoon doet denken.”
De meeste dromen zijn dus echt een soort van bedrog. Danku, Marco Borsato. “De manifeste droom leidt je om de tuin”, bevestigt Hubain. “Hoe minder je droom weggeeft welke gedachtes eronder schuilgaan, hoe meer hij in zijn opzicht geslaagd is.” In je eentje achterhalen wat je ‘crush droom’ preciés betekent, is dus ongelooflijk moeilijk. “Want je moet een bepaalde weerstand in jezelf overwinnen om tot die betekenis te komen. Het kan ook heel heftig zijn als je opeens die weerstand overwint en de verdrongen gedachtes blootlegt. Daar kan je je maar beter in laten begeleiden door iemand die een veilig kader aanbiedt om er verder op door te werken.”
Meer weten? Surf naar de website van het Vormingsinstituut of leer hier meer over droomduiding.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
‘Honeycomb’-pasta is het nieuwe gerecht dat het internet verovert en perfect voor liefhebbers van lasagne
Er vallen heel wat goede receptjes te rapen op het internet, en dan vooral op sociale medium TikTok. De gekte rond de feta-pasta die de kaas in alle supermarkten deed uitverkopen, is nog maar net voorbij en er is alweer een nieuwe hype op de video-app. ‘Honeycomb’-pasta (letterlijk: honinggraatpasta) vergt net iets meer moeite, maar is wel een fotootje of twee waard. -
PREMIUM
James Cooke (36) en Dorian Liveyns (28) over het geheim van hun relatie: “We denken allebei dat we zullen sterven op de snelweg”
-
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
-
Lucide dromen als vorm van therapie: “Je verwerkt er trauma’s mee die te moeilijk zijn als je wakker bent”
Het is ondertussen algemeen geweten: de coronacrisis brengt voor veel mensen psychische onstabiliteit met zich mee. Terwijl sommige zich maar moeilijk vinden in reguliere therapie, experimenteren anderen met alternatieven zoals lucide dromen, waarmee je je eigen dromen zelf bepaalt. Je zou er zelfs traumatische gebeurtenissen mee kunnen verwerken. -
PREMIUM
Eva, Lies, Capucine en Bart vallen in slaap op het werk, net als vele andere Belgen. “Een nappuccino werkt het best”, zegt expert
“Eén keer was ik zo moe dat ik in slaap viel in een kinderbedje op onze crèche.” Indommelen op het werk, het overkomt de beste. Zoals Eva, Lies, Capucine en Bart. En ze zijn niet alleen: 15 procent van de Belgen vecht weleens tegen slaap tijdens de kantooruren. Dat toont een nieuwe studie. Op World Sleep Day vertelt professor Johan Verbraecken (UZA) hoe je het best kunt powernappen. Hoog tijd om het middagdutje uit de taboesfeer te halen. -
HLN Drive
Cabrio on a budget: dit zijn de goedkoopste (maar daarom niet minder knappe) exemplaren
De zomer komt eraan en daarmee ook die zin om erop uit te trekken. Waarom niet met een cabrio op roadtrip door eigen land? HLN Drive zocht de 5 goedkoopste cabrio’s (allemaal onder de 30.000 euro) en analyseert ze. -
Meisjes van 10 gebruiken op sociale media al filters om hun gezicht te bewerken. Pedagoog: “Geef niet meteen kritiek”
Het leven speelt zich voor een groot deel online af, zelfs bij kinderen: apps als TikTok of Instagram zijn niet meer weg te denken. En dat is niet altijd een goede zaak. Volgens een nieuw onderzoek gebruiken meisjes vanaf hun tiende al filters op sociale media, en daar is hun zelfbeeld vaak de pineut van. Wat kan je doen als ouder? Pedagoog en gedragstherapeut Marijke Bisschop geeft tips.