Prinses Delphine en voedingsdeskundige Inneke Meeusen.
Volledig scherm
PREMIUM
Prinses Delphine en voedingsdeskundige Inneke Meeusen. © BelgaImage / rv

“De beginfase kan je herkennen aan deze signalen.” Expert beantwoordt 19 vragen over eetstoornissen

“Als tiener had ik anorexia. Op mijn vijftiende woog ik 28 kilogram.” Prinses Delphine (55) praatte op Radio 2 openlijk over de eetstoornis waar ze jarenlang tegen vocht. Hoe kan je zo’n eetstoornis bij een kind herkennen? Hoe help je een vriendin met anorexia? En welke signalen van verstoord eetgedrag kan je bij jezelf opmerken? Een voedingsdeskundige beantwoordt 19 prangende vragen.

 1. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 2. Steeds meer mama’s schamen zich op sociale media niet meer voor hun rommelige huis: “Ik ben een ‘hot mess mom’”

  Steeds meer mama’s schamen zich op sociale media niet meer voor hun rommelige huis: “Ik ben een ‘hot mess mom’”

  Speelgoed over de hele vloer, vuile borden in de keuken, vlekken op de sofa. Op sociale media tonen steeds meer ‘non aesthetic moms’ of ‘niet perfecte mama’s’ dat een rommelig huishouden best oké is en niet iedereen ‘Instagram perfect’ kan leven. “Net als veel mama’s ging ik gebukt onder de mentale last. Ik kon niet meer ontspannen, tenzij alles proper en geordend was.”
 3. Nina Derwael is onzeker over haar platte buik: “Body dysmorphia is real”. Hoe herken je ingebeelde lelijkheid?
  PREMIUM

  Nina Derwael is onzeker over haar platte buik: “Body dysmorphia is real”. Hoe herken je ingebeelde lelijkheid?

  “De ene dag denk ik: ‘Ça va, ik zie er goed uit.’ Een uur later vind ik mezelf dik.” Zélfs Olympisch kampioene Nina Derwael (22) is soms onzeker over haar lichaam. Dat is volgens haar te wijten aan ‘body dysmorphia’, een aandoening die 1 op de 100 mensen treft. Een psychiater legt uit wat je kan doen als je geteisterd wordt door waanbeelden over je ‘lelijke’ of ‘mollige’ lichaam.
 1. Zangeres Florence getuigt over haar anorexia. Expert geeft tips voor de omgeving. “Vermijd bepaalde opmerkingen”
  PREMIUM

  Zangeres Florence getuigt over haar anorexia. Expert geeft tips voor de omgeving. “Vermijd bepaalde opmerkin­gen”

  “Ik verdien het niet om te eten en ik verdien het niet om me goed te voelen.” Tijdens corona verdrievoudigde het aantal jongeren met een zware eetstoornis. Ook zangeres Florence Welch (35) vertelt openlijk in een interview over haar strijd met anorexia nervosa. Psychiater Elske Vrieze geeft de do’s en don’ts om mensen met anorexia te steunen. Kan je nog samen op restaurant en welke complimentjes geef je beter niet? “De eetstoornis mag niet de baas van de conversatie worden.”