Journaliste Bo Van Spilbeeck en Q-dj Jana De Wilde.
Volledig scherm
PREMIUM
Journaliste Bo Van Spilbeeck en Q-dj Jana De Wilde. © Thomas Sweertvaegher/ rv

“Dat woord ‘ombouwen’... Ik ben géén bouwwerf.” Q-dj Jana De Wilde en journaliste Bo Van Spilbeeck over transfobie

“‘Amai, daaraan zie je wel dat die trans is.’ Zoiets zeg je niét.” Q-dj Jana De Wilde (24), die zelf trans is, weet als geen ander hoe het geweld tegen transgender personen zich in ons land nog altijd in kleine hoekjes of subtiele opmerkingen verschuilt. Op deze Internationale Dag Tegen Homofobie en Transfobie getuigen zij en VTM-journaliste Bo Van Spilbeeck (63) over hun dagelijkse realiteit en breken ze een lans voor meer rolmodellen. “Hoeveel voetballers hebben zich al geout?”

 1. Van Bo Van Spilbeeck tot Evy Gruyaert: 11 vrouwen over hun iconen. “Ze koos om niet dood te gaan, zo sterk was ze”
  PREMIUM

  Van Bo Van Spilbeeck tot Evy Gruyaert: 11 vrouwen over hun iconen. “Ze koos om niet dood te gaan, zo sterk was ze”

  Vandaag is Internationale Vrouwendag, een dag die de verbondenheid tussen vrouwen wil vieren. NINA vroeg voor de gelegenheid aan elf bekende vrouwen wie hen het meest inspireert en tekent. Van een overleden familieschat voor presentatrice Evy Gruyaert (42) tot een monumentaal icoon voor Bo Van Spilbeeck (63): onze BV's noemen vrouwen die stuk voor stuk buitengewone kracht toonden. “Zij doet wat ik wil doen. Ik durf te zeggen dat ik gezond jaloers op haar ben.”
 2. Tom De Cock over het belang van een dag tegen homofobie: “Op hotel vaak aparte bedden voor mij en m’n man”
  Play
  BV

  Tom De Cock over het belang van een dag tegen homofobie: “Op hotel vaak aparte bedden voor mij en m’n man”

  Het is vandaag de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie (IDAHOT). En dat zo’n dag nog altijd nodig is, ondervinden Q-dj’s Tom De Cock (38) en Jana De Wilde (24) nog vaak in het dagelijkse leven. “Als ik op vakantie ga met mijn man, staan er nog vaak twee aparte bedden op hotel. Dan kan je weer gaan uitleggen aan de receptie dat wij een getrouwd koppel zijn”, vertelt Tom. Ook Jana De Wilde, zelf transpersoon, heeft het idee dat ze zich nog te vaak moet verstoppen op straat. Wat de radiopresentatoren vandaag in petto hebben, vertellen ze in een nieuwe Showbits.