Daarom wissel je van toon bij gesprekspartners

Getty
Je betrapte jezelf er waarschijnlijk ooit wel al eens op: je stem die verandert wanneer je met iemand anders praat. Dat hoge piepstemmetje bij de baby? Check. De heel beleefde stem aan de telefoon? Dubbel check. De vraag is alleen, waarom doen we dit allemaal? 

De normaalste zaak van de wereld, althans dat stelt een studie van The University of Stirling toch. De stemverandering komt voor wanneer we met een gesprekspartner praten met een andere soort status. 

Er werd onderzoek gedaan, daarbij werd een sollicitatiegesprek afgenomen. Het resultaat was bijzonder. Wanneer we het gevoel krijgen dat de andere persoon in het gesprek dominant is, wordt onze stem hoger. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Buyck

    De toon wordt ook bepaald door de sociale 'waardering' of 'arrogantie' van de gesprekspartner. Sommigen wekken de indruk dat je hen 24/7 stoort en houden conversaties kort maar voor hun vriend(in) is een gesprek van een kwartier écht een minimum...

  • Yannik Samoy

    Wanneer het om geld gaat is het meteen duidelijk wie de leiding neemt in het gesprek en de toon is heel belangrijk.