Daarom plaatsen we foto's van ons eten op Instagram

unsplash
Er zijn twee soorten mensen: degene die meteen aanvallen wanneer ze hun bord op restaurant krijgen en zij die alles en iedereen nog enkele minuten in spanning laten wachten omdat ze eerst het perfecte kiekje moeten nemen. Maar waarom doen ze dat? 

Naar het 'ik-post-al-mijn-maaltijden-op-Instagram-fenomeen' werd onderzoek gedaan door psychologen. Zij lieten een groep deelnemers enkele proeven ondergaan. Bij proef één maakten de deelnemers de keuze uit een gezonde (fruitsla) of ongezonde (red velvet cake) snack. Of ze daarvan een foto namen, besloten ze zelf. 

Wat bleek? Mensen die besloten hun red velvet cake op foto vast te leggen, konden het stukje gebak beter smaken dan mensen die de taart niet hadden gefotografeerd. Bij de fruitsla bleef het genot op de smaakpapillen vrijwel gelijk. 

De tweede proef bediende alle deelnemers met de red velvet cake. Alleen werd die niet aan iedereen even positief voorgesteld. Een groep kreeg te horen dat de cake ongezond was, de andere groep hoorde dan weer dat het gebak uit appelmoes bestond en vooral low-fat was. Opvallend? De exact dezelfde 'ongezonde' taart vonden mensen lekkerder dan de 'gezonde'. 

Lekkerder 

Maar waarom delen we ons eten nu maar al te graag op Instagram? Het delen van gezonde keuzes gaat mentaal die keuze ook écht lekkerder maken. Hetzelfde geldt voor vettig eten: we vinden het leuk om een foto van een hamburger de wijde wereld in de sturen omdat we dan het gevoel krijgen deel uit te maken van een geheel. 

Mensen die eerst een mini-fotoshoot van hun eten maken zorgen voor een grotere spanning voor ze aan hun bord beginnen, waardoor ze hun eten ook daadwerkelijk lekkerder gaan vinden. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Eida Lam

    Het is onbeleefd om met uw gsm aan de eettafel te zitten.

  • Peter Buyck

    Waauw na jaren zoeken naar 'mijn identiteit' gaan we over naar 'ik wil jou nadoen'... (en het is onbeleefd om het niet te doen... zoals roken, bier drinken, ...)

  • Fred Debroek

    Wat ik ga eten en op mijn bord krijg gaat de rest van de wereld niets aan. Pas als ik op restaurant in alle rust en zonder dat gedoe van gsm kan eten zal ik genieten van mijn smakelijk etentje. Nu kunnen ze niets meer zonder alles op internet te gooien, erg.