Correct sushi eten doet u zo

Shutterstock
Ik weet niet hoe het bij u zit, maar sushi eten is bij mij een waar avontuur. Ik lig steevast in de knoop met de stokjes en stel m’n smaakpupillen zwaar op de proef door overmoedig te kiezen voor té veel wasabi. Alsof dat nog niet genoeg is vallen de stoten van Tom Cruise in de ‘Mission Impossible’-films volledig in het niets in vergelijking met mijn pogingen om zo’n rolletje elegant in de sojasaus te doppen en het vervolgens in mijn mond te proppen. Klinkt dat herkenbaar? Voor de klungelaars onder ons legt de Japanse sushi-chef Nobuyuki ‘Nobu’ Matsuhisa de sushi-etiquette even uit.

1. Wees zuinig met de wasabi

Tegenwoordig lijkt het ‘in’ om te zeggen dat je goed tegen pikant eten kan. Het zijn niet langer alleen de stoere macho’s die elkaar uitdagen om vurig voedsel naar binnen te werken, anno 2018 lijken ook veel gewone tafelgenoten te stoefen met een extra laagje wasabi, om vervolgens met veel bombarie aan te kondigen dat ze “er toch niets van proeven”. Een grote fout, beweert Matsuhisa. Volgens de sushichef zit er tussen het rolletje rijst en de vis altijd al een beetje wasabi, en moet je geen extra pikante pasta meer aanbrengen.

2. Verboden te mengen

Sashimi – voor de leken onder ons: dat zijn de plakjes rauwe vis zonder rijst – wordt meestal geserveerd met sojasaus en wasabi. De meesten mengen de wasabi mét de sojasaus om er vervolgens met de sashimi in te doppen. Matsuhisa doet het liever op een andere, meer “traditionele” manier. Hij sopt zijn vis eerst in de sojasaus en plaatst achteraf nog een toefje wasabi in het midden van het plakje.

3. Nigiri op z’n zij

Ook bij nigiri, de stukjes platgedrukte rijst waar een stukje vis over wordt gelegd, is de chef heel streng. Hij gebruikt de stokjes om de lekkernij op z’n kant te leggen en dopt enkel en alleen de vis in de sojasaus, zodat de rijst droog blijft. Hij stopt de nigiri in één stuk in zijn mond, en achteraf eet hij ook telkens een klein schijfje gember om de smaak te neutraliseren.

4. In één keer

De rolletjes sushi, die met het laagje zeewier rond, mogen zachtjes de sojasaus aanraken. Maar volgens Matsuhisa is het not done om ze volledig onder te dompelen. Zijn laatste tip: eet ze in één keer op, anders ga je – en ik kan erover meespreken – zwaar liggen sukkelen om het nog elegant op te krijgen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Roland Vanstoktenhoven

  Dank u wel, Roy !! Ik wens u hetzelfde maat !

 • Cooks Roy

  Roland, ik wens je alvast een "bon appetit" als je je sushi zit te fretten.

 • guido vermeyen

  Ge moet dat zelf maken ipv. als ik da koop. beetje handigheid is vereist.

 • Mario Tersago

  Hetgeen men ook vergeet te melden dat men sushi perfect met de handen mag eten! Het is een etiquette die niet MOET maar mag hé .. Net zoals je mensen hebt die spaghetti met mes en vork eten, terwijl men spaghetti volgens italiaanse-etiquette enkel met vork eet. Gezien sushi niet goedkoop is en specifieke smaken bevat, is het op zich een goede richtlijn om het zo te eten zoals hierboven vermeld is.

 • Roland Vanstoktenhoven

  Als ik da koop is da voor mij en ga niemand zeggen hoe ik da moet eten. Voor mijn part fret ik da op me ketchup en mayonaise ! Da stijf gedoe altijd met regelkes om toch maar niemand op zijn tenen te trappen. Foert