Getty Images/Westend61
Volledig scherm
© Getty Images/Westend61

Controversiële maagdelijkheidstests gaan viraal op sociale media. Experts: “Ze zijn de reinste onzin”

Filmpjes over maagdelijkheidstesten scoren miljoenen views op sociale media. Het resultaat ervan is vaak van levensbelang voor de vrouw in kwestie. Ook in ons land zijn zulke maagdelijkheidstesten nog legaal. Maar kan dat wel, met één blik op de vulva bepalen of iemand nog maagd is of niet? Experts verhelderen wat er precies met het maagdenvlies gebeurt als je voor het eerst vrijt.

  1. Verenigd Koninkrijk verbiedt maagdenvliesreconstructies, bij ons mag het wel nog. Goedele Liekens: “Je verkoopt een fake bloeding”
    PREMIUM

    Verenigd Koninkrijk verbiedt maagden­vlies­re­con­struc­ties, bij ons mag het wel nog. Goedele Liekens: “Je verkoopt een fake bloeding”

    In het Verenigd Koninkrijk is het uitvoeren van een maagdenvliesreconstructie, een operatie om het maagdenvlies te herstellen, binnenkort verboden. In ons land kan je wel nog steeds zo’n ingreep legaal laten doen, en dat kost je tussen de 2.000 à 3.000 euro. Vrouwonvriendelijk, of een humane oplossing om groter kwaad te voorkomen? Plastisch chirurg Luc Damen en seksuologen Goedele Liekens en Paul Enzlin geven hun mening. “Wanneer het maagdenvlies scheurt komt er soms wat bloed vrij. Een detail dat tijdens een huwelijksnacht het verschil kan bepalen tussen, in extreme gevallen, leven en dood.”