Comeback Kim Clijsters: is topsport op oudere leeftijd wel gezond?

BELGA
Op dit eigenste moment begint Kim Clijsters (36) aan haar langverwachte Kimback. Dat doet ze in een wedstrijd tegen Garbine Muguruza (26), nummer 16 op de wereldranglijst. De tien jaar oudere Clijsters moet dus meteen laten zien wat ze in haar mars heeft. Maar is topsport op oudere leeftijd wel gezond en wat doet dat met je lichaam? Wij vroegen raad aan sportarts Luk Buyse.

“Topsport is sowieso niet gezond, zelfs niet op jonge leeftijd”, steekt Buyse van wal. “Maar als ze zich goed voorbereidt, kan dat in principe niet meer kwaad dan als ze dat doet op 26-jarige leeftijd. Ik hoop vooral dat haar begeleidende sportarts een passend trainingsschema opgemaakt heeft met een geleidelijke opbouw. Als er geen absolute contra-indicatie voorvalt, verwacht ik geen problemen.” 

Vierde comeback

Al is het volgens hem wel opletten geblazen met blessures. “Het recuperatievermogen vermindert met de jaren. Als Kim nu een blessure oploopt, is de kans klein dat ze een vierde comeback maakt. Sporters die jonger zijn genezen sneller, bij Kim zal dat afhankelijk zijn van de ernst van haar blessure. Maar met voldoende stabilisatieoefeningen en een specifieke tennistraining kan ze haar kans op blessures alvast een pak verminderen”, aldus Luc Buyse.