Vera Gruzova met zoontje David.
Volledig scherm
Vera Gruzova met zoontje David. © rv

COLUMN. Vera en haar zoontje David vluchtten uit Oekraïne: “Voelt zo vreemd om hier in België de toerist uit te hangen”

Vera Gruzova (34) is een alleenstaande mama en mindfulnesstrainer uit het Oekraïense Odessa. Begin maart vluchtte ze met haar zoontje David (bijna 5) naar België, haar moeder en broer bleven achter. Vera dacht na enkele weken te kunnen terugkeren, maar dat is ijdele hoop. “Het is alsof de pauzeknop is ingedrukt: mijn soep staat er nog gewoon in mijn frigo.”

 1. J.Lo spreekt haar kind genderneutraal aan: is dat de toekomst? “Je moet niet bang zijn om je te verspreken”

  J.Lo spreekt haar kind genderneu­traal aan: is dat de toekomst? “Je moet niet bang zijn om je te verspreken”

  Tijdens haar recentste concert riep zangeres Jennifer Lopez haar kind genderneutraal het podium op. Dat deed ze door ‘die’ en ‘hun’ te gebruiken, toen ze Emme (14) voorstelde. Ze heeft het ook over haar ‘kind’ in plaats van haar ‘dochter’ of ‘zoon’. Dichter bij huis kregen federale ambtenaren aanbevelingen om genderneutraal te schrijven. Geen ‘heer’ en ‘mevrouw’ meer bij het opstellen van een mailtje, bijvoorbeeld. Genderneutraal spreken en schrijven: is dat de toekomst?
 2. De oorlogsmisdaden van Rusland: de gruwel die de voorbije dagen aan het licht kwam nu troepen zich terugtrekken

  De oorlogsmis­da­den van Rusland: de gruwel die de voorbije dagen aan het licht kwam nu troepen zich terugtrek­ken

  Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft verschillende Russische inbreuken op het oorlogsrecht vastgesteld in Oekraïne, zegt de ngo vandaag. Het gaat onder meer over verkrachting, executies en moorden op burgers, ook op kinderen. Mét bewijzen van de afschuwelijke wreedheden van het Russische leger tegen de burgerbevolking. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky beweert bovendien dat de Russen mijnen en andere explosieven achterlaten in de regio rond Kiev waar ze zich terugtrekken om meer troepen te kunnen inzetten in het zuiden en oosten van Oekraïne.
 1. De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
  Tweakers

  De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartpho­nes

  Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.
 2. Het gewone leven én de oorlog gaan door in Kiev: “We eten cake met luchtalarm op de achtergrond”
  PREMIUM

  Het gewone leven én de oorlog gaan door in Kiev: “We eten cake met luchtalarm op de achter­grond”

  Een koffietje drinken met vriendinnen, supermarkten die weer aangevuld zijn met kreeften en dierenwinkels die snufjes voor je trouwe viervoeter promoten. Na meer dan een maand oorlog in Oekraïne hangt er een soort surreële sfeer in de hoofdstad Kiev. Sophia (32) en Liza (30) vertellen hoe het gewone leven tussen de luchtaanvallen en sirenes door zich toch stapsgewijs herneemt.