Lara Switten.
Volledig scherm
PREMIUM
Lara Switten. © Floor van der Linden

COLUMN. Lara Switten (35), mama van 3 die strijdt tegen kanker: “Me mooi maken blijft belangrijk. Voor mezelf, voor mijn positieve spirit”

NINALara Switten (35) werd in december mama van een derde kindje: zoontje Gabriel. Maar Lara heeft ook baarmoederhalskanker. Ze vertelt wekelijks in NINA hoe het met haar gaat. Vandaag: tijd voor een shoptripje. Ook al is dat veel minder vanzelfsprekend voor de aan een rolstoel gebonden Lara. Maar mooie kleren doen haar hart altijd al sneller slaan, en nu geven ze haar ook een stukje eigenwaarde terug. “Ik was vergeten wat het met me doet, de geneugten van een nieuw ensemble. Maar veel outfits kan ik niet meer dragen. Omdat ze niet rolstoelvriendelijk zijn. Of omdat ze tegen mijn tumor drukken.”

 1. COLUMN: Lara Switten (34), mama van drie en zwaar ziek: “In het weekend krijgen mijn kinderen mijn alles – ook al blijft er van ‘mijn alles’ niet veel over”
  PREMIUM

  COLUMN: Lara Switten (34), mama van drie en zwaar ziek: “In het weekend krijgen mijn kinderen mijn alles – ook al blijft er van ‘mijn alles’ niet veel over”

  Lara Switten is mama van drie, sinds ze een maand geleden beviel van haar zoontje Gabriel. Maar Lara heeft ook baarmoederhalskanker en is ongeneeslijk ziek. Ze vertelt wekelijks in NINA hoe het met haar gaat, nu ze tegelijk haar droom en haar ergste nachtmerrie beleeft. Deze week mijmert ze over haar gezinsgeluk en hoe het nu driedubbel zo hard binnenkomt. “Vandaag voel ik aan den lijve dat de doodgewone dingen het allergrootste geluk bevatten.”
 2. Laat niet alleen je borsten checken: “Door onwetendheid over vulva- en vaginakanker blijven veel vrouwen met symptomen rondlopen”
  PREMIUM

  Laat niet alleen je borsten checken: “Door onwetend­heid over vulva- en vaginakan­ker blijven veel vrouwen met symptomen rondlopen”

  Vandaag, op 4 februari, is het Wereldkankerdag. Een goede aanleiding om gynaecologische kankers te belichten. Dat is nodig, want voor veel mensen zijn ze nog een onbekend fenomeen. Had jij bijvoorbeeld al gehoord van vagina- of schaamlipkanker? Was jij op de hoogte dat de anticonceptiepil beschermend kan werken? En wist je dat sommige vrouwen vatbaarder zijn voor baarmoederhalskanker? Gynaecoloog Johan Van Wiemeersch en oncoloog Xuan Bich Trinh vertellen alles wat je moet weten over vrouwenkankers. “Een gynaecologisch onderzoek kan de aandoeningen aan het licht brengen. Daarom benadrukken artsen het belang van een regelmatige check-up.”