Chocoladeverslaving? Het is de schuld van je genen

thinkstock
Van minstens één keer frieten per week tot dagelijks een reep (of twee, drie) chocolade: we hebben allemaal onze zwaktes als het op eten aankomt. Hoe dat komt? Daar heeft de wetenschap een verklaring voor. Spoiler: we kunnen er zelf niets aan doen. Oef.

Het onderzoek werd dit weekend voorgesteld tijdens de Experimental Biology meeting in Chicago, en legt de oorzaak van die zin in zoet, zout of andere snacks bij onze genen, die een invloed uitoefenen op onze hersenen.

Silvia Berciano, die verbonden is aan de universiteit van Madrid en meewerkte aan het onderzoek legt uit: "De meeste mensen vinden het erg moeilijk om hun eetgewoonten aan te passen, ook al wéten ze wel dat het beter voor hen is. Dat komt omdat onze voorkeuren en de mogelijkheid om bepaalde doelen na te streven uiteraard een invloed hebben op het feit of we al dan niet een bepaald dieet kunnen volhouden. Deze studie is de eerste die uitlegt hoe onze genen samenhangen met onze voedselinname en voedselvoorkeuren."

Hoe ze daarbij kwamen? Door de genen en eetgewoonten van 818 gezonde mannen en vrouwen onder de loep te nemen. Uit die analyse bleek namelijk dat specifieke genetische structuren een rol spelen in onze eetgewoonten en -voorkeuren. Zo zou een opvallend hoge inname van chocolade samenhangen met het oxytocine-gen. "Dit onderzoek kan helpen om op termijn eetgewoontes beter te begrijpen en een beter persoonlijk voedingsadvies op te stellen dat makkelijker vol te houden is," legt Berciano nog uit. En zo is die chocoladeverslaving natuurlijk ook weer verklaard.