Zwangere vrouw neemt gemiddeld twee maanden ziekteverlof

De meerderheid van de zwangere vrouwen neemt minstens twee maanden ziekteverlof van het werk, dat blijkt uit een Noorse studie.

Drie kwart van de mama's in spe moet zich afwezig melden op het werk uit gezondheidsoverwegingen, ontdekten de Noorse wetenschappers aan de universiteit van Stavanger. Ze verzamelden informatie via een vragenlijst bij 3000 zwangere vrouwen op hun 17de en 32ste week. 75 procent van hen kreeg tijdens de zwangerschap ziekteverlof voorgeschreven. Hoe verder ze gevorderd waren in de zwangerschap, hoe groter de kans was dat ze zich afwezig meldden op het werk.

Tegen week 32 had 63 procent zich al ziek gemeld op hun werk. 35 procent voelde zich moe of had slaapproblemen, ook kampten velen met pijn aan het bekken, misselijkheid of braakneigingen. Slechts twee procent vroeg vrij door stress of depressieve symptomen, maar deze dames bleven wel het langst weg van de werkvloer. 

Gepaste behandeling
60 procent van de ondervraagde vrouwen paste wel hun werksituatie aan. Zij konden hierdoor wel langer blijven werken. Hoofdonderzoeker Signe Dorheim: "Vrouwen die kampen met vermoeidheid door het werk, als slapeloosheid, hebben meer verlof nodig. Dat is zeker van toepassing zeker tijdens het laatste trimester. Er is meer onderzoek nodig om te kijken hoe de behandeling van bepaalde aandoeningen en aanpassingen van de werknemer ervoor kunnen zorgen dat vrouwen minder ziekteverlof nemen en zo de kwaliteit van het leven van zwangere vrouwen verbetert."