Zangeres WAYI is de Belgische Beyoncé: “Veel mensen beweerden dat ik hier nooit succesvol zou worden”

World Wide Women

WAYI
Het wereldwijde web zit vol selfmade vrouwen: bloggers, vloggers, appontwikkelaars ... Deze week stellen we een reeks snelle vragen aan zangeres Sarah Mulowayi, aka WAYI. 

1. Met welke muziek ben je opgegroeid?

“Tijdens mijn kindertijd ging ik met mijn familie naar de Afrikaanse kerk. Gospel speelt er een belangrijke rol tot mijn dertiende. Later leerden mijn broers me andere genres kennen: rap, hiphop en r&b.”

2. Wat inspireert jou?

“Alles wat bij mij een gevoelige snaar raakt; dat kan mijn privéleven zijn, maar evengoed ervaringen van anderen of iets van op tv. Bij het lied ‘Insecure’ had ik het refrein geschreven, maar toen zat ik vast. Tot ik op stap ging met een vriendin. Zij voelde zich slecht in haar vel omdat haar partner met haar voeten speelde. Dat gesprek vormde de basis voor de rest van de lyrics.”

WAYI

3. Je krijgt wereldwijd veel aandacht, zoals van Elle, Refinery29 of de BBC. Wat doet dat met je?

“Dat geeft een kick. Het zotste is dat Elton John mijn muziek gedraaid heeft tijdens zijn radioprogramma ‘Rocket Hour’. Hij gaf me zelfs complimenten. Dat kan ik nog altijd niet geloven. (lacht) Al maakt het me ook gelukkig als ik merk dat ik via Spotify wereldwijd luisteraars bereik. Veel mensen beweerden dat ik hier nooit succesvol zou worden. Als ik het wilde maken, moest ik naar de VS of het VK verhuizen. Nu kan ik tenminste bewijzen dat je er ook komt als je gewoon je best doet.”

4. Ben jij soms onzeker?

“Af en toe, net als iedereen, denk ik. Dat gebeurt vooral als mensen die ik graag heb zich onhebbelijk, onvriendelijk of jaloers gedragen. Dan begin ik te twijfelen aan mezelf. Heb ik misschien iets misdaan? Voor de rest sta ik stevig in mijn schoenen. Ook op het podium! Behalve als ik moet zingen voor een klein publiek. (gniffelt) Dat intieme gevoel maakt me zenuwachtig.”

Alison Piron

5. Al je liedjes gaan over de liefde. Een bewuste keuze?

“Tot voor kort had ik geen positieve kijk op de liefde. Ik snapte het nut van relaties niet, maar wilde dat wel veranderen. Onbewust begon ik mijn gevoelens neer te schrijven en ze om te vormen tot nummers. Dat werkte bijna therapeutisch. Zo kon ik mijn gevoelens beter begrijpen en ze op een rijtje zetten.”

6. Je wordt de Belgische Beyoncé genoemd. Wat vind je daarvan?

“Ik vind het belangrijk om een eigen persoonlijkheid uit te stralen, maar het is een geweldig compliment. Beyoncé is een icoon en ik kijk heel hard naar haar op.”

7. Heb je nog rolmodellen?

“Alicia Keys, Sia, Ariana Grande ... Zij maken fantastische muziek, maar doen nog zoveel meer. Ze stralen een straffe persoonlijkheid uit, maken een strakke choreografie, hun performance is tot in de puntjes uitgewerkt. Het totaalpakket klopt.”

Felicia van Ham

Wie is WAYI?

- 25 jaar

- woont in Antwerpen

- bracht net haar debuut-ep ‘Love in Progress’ uit en wordt nu al de Belgische Beyoncé genoemd

- heeft 1.618 volgers op Instagram en 1.346 op Facebook
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.