Wat kan je doen als een collega uitvalt met een burn-out?

Getty Images
Een medewerker die uitvalt vanwege stress, burn-out, … kan voor veel ongemak zorgen op de werkvloer. Meestal was er geen tijd voor een goede overdracht of voorbereiding. Vervangen is vaak niet de eerst gekozen oplossing (“misschien valt het wel mee”). Een mogelijke reactie van collega's en leidinggevenden is om geërgerd te zijn. De “achterblijvers” ondervinden ongemak door de uitval van hun collega. Er valt een radertje weg, wat extra werkdruk voor de anderen betekent. Psychologe Anouck Heulot van Adviescentrum Pobos - gespecialiseerd in burn-out en trauma - geeft vijf tips voor de achterblijvers.

Goed 12 procent van de Vlaamse werknemers (280.000 mensen) en 11 procent van de zelfstandigen (40.000 mensen) hebben last van acute psychische vermoeidheidsproblemen die tot een burn-out kunnen leiden. Dat blijkt uit een bevraging van de Serv-stichting Innovatie & Arbeid. De kans is dus reëel dat één van jouw collega’s in de nabije toekomst er ook door geveld wordt, of misschien is dat zelfs al het geval. Psychologe Anouck Heulot legt uit hoe je dat best opvangt. 

1. Informeer je over burn-out: oorzaken, symptomen, gevolgen hiervan... Dit kan helpen om waakzaam te zijn over je eigen veerkracht en vergroot de kans om eventuele symptomen en signalen bij anderen sneller te (h)erkennen. We willen vooral voorkomen dat er nog iemand uitvalt.

2. Kijk goed naar wat jouw taken en verantwoordelijkheden zijn. Is dit zowel voor jou als, voor de collega’s en de leidinggevende(n) duidelijk? Dit is belangrijk, want een aantal taken van de afwezige collega zullen immers mogelijks worden verdeeld binnen het team.

3. Geef duidelijk je eigen grenzen aan. Misschien doe je in het begin met plezier wel extra werk (ter vervanging van de afwezige collega), maar als dit lang aanhoudt, kan dit ook voor jou (te) zwaar worden.

4. Blijf niet alleen achter je bureau zitten met een moeilijk dossier. Overleg samen met jouw collega’s hoe jullie dit kunnen oplossen. Denk niet dat je zwak overkomt door hulp te vragen. Iemand die met jou meedenkt of meewerkt, kan veel stress voor je weghalen.

5. Neem tijdig een pauze. Neem op tijd een beetje ‘me-time’; daarna kan je er weer hard tegenaan gaan. Dat houdt jouw energiegevers en energievreters in balans. 
7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Danielle Duym

  Uiteraard zijn er mensen met een echte burn-out maar de meeste gevallen die ik ken, zijn vooral mensen die niet tevreden zijn door de gang van zaken en zich zo wreken op de werkgever en/of collega's. Het gaat met andere woorden over mensen die dikwijls totaal onprofessioneel of lui zijn. Het is door zulke mensen dat de echte zieken nu lastig gevallen worden. Niet dat die "fakers" daar wakker van liggen...

 • rudolf jacobs

  of een emmer ijswater over zijn of haar verdoemenis kappen ,zijn ze gelijk terug wakker,een ziekte van de moderne tijd noem wij oudjes dat

 • emiel wouters

  Een burn-In feestje organiseren.

 • Arifiene De Laet

  Bwah goed en wel dat die een burn-out heeft. Maar dat is niet binnen een week opgelost dus moet er wel degelijk vervaning komen om de collega's van een burn out te behoeden. Mag je nog zo op je kop gaan staan, iedereen is vervangbaar als het erop aankomt. Jobverzekering zou niet mogen.

 • Caroline Bex

  Een collega valt uit door een burn-out en de anderen moeten dit maar opvangen door overwerk, extra inspanning en het intrekken van verlof! Dit meestal zonder vergoeding of appreciatie... En dan vallen ook deze mensen weg, wegens een burn-out! Burn-out lijkt wel besmettelijk ziekte!