Vrouwen verdienen in ons land 20% minder dan mannen: “Het is schrijnend maar als je even veel wil verdienen, word je beter geen moeder”

Getty Images
In ons land klokt de loonkloof nog steeds af op twintig procent. Daarom is het op 14 maart Equal Pay Day. Niet toevallig: vrouwen moeten tot die datum werken om hetzelfde totaalinkomen van het vorige jaar te verdienen als mannen. “Slechts acht procent van de deeltijds werkende vrouwen wil geen voltijdse job”, vertelt Vera Claes (59), secretaris van de progressieve vrouwenbeweging zij-kant en moeder van Equal Pay Day.

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Lees je graag alle artikels op HLN?

Krijg nu 1 maand onbeperkt en gratis toegang tot alle artikels.

Ik wil toegang
Digitaal abonnement HLNDigitaal abonnement HLN1ste maandgratis

Stop of pauzeer wanneer je wil

 • Onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Iedere week gratis tickets en straffe kortingen24 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johnny L Verhoeven

  Zoals ik het lees verdien vrouwen minder door hun jobkeuze en dat ze ervoor kiezen om part-time te werken. De oplossing ligt voor de hand ...

 • michel De Blay

  @David McIntosh. Waar leest u de minachting?? Hieronder wordt enkel de vaststelling gedaan dat vrouwen ondanks dat ze minder uren werken, ondanks het feit dat ze minder ploegenwerk doen , ondanks het feit dat ze meer kiezen voor de 'zachtere' jobs, ondanks het feit dat ze geen ongezond of gevaarlijk werk doen (denk maar aan de bouw van hoogspanningsmasten, gsm palen, zware industrie enz.enz TOCH evenveel willen verdienen. Ge maar durven?

 • Dietrich Van Helder

  Als men over gelijke rechten begint zou men ook eens over gelijke plichten moeten nadenken. En misschien ook eens beginnen nadenken over de gelijke taakverdeling in het gezin. Als je als vrouw thuis al het huishoudelijk werk moet doen en je man niets doet dan moet je dringend je relatie eens onder de loep nemen. We leven in 2019, de tijd dan de man in de zetel ploft en zijn pintje opeist zouden we al lang voorbij moeten zijn.

 • Ward Rogier

  Dat ze dat vergelijken zoals ik al meer lees man en vrouw identieke job in hetzelfde bedrijf en evenveel werkuren. Op mijn werk verdien je dan als man en vrouw evenveel. Maar sommige job hebben werkweken met minder werkuren, wat resulteerd tot lager loon en veel vrouwen nemen tijdskrediet of ouderschapsverlof voor de kinderen, is een keuze dat u maakt en resulteerd ook tot lager loon. Besluit: minder gewerkte uren per maand is een lager loon. Ps: ik verdien minder dan mijn vrouw.

 • David McIntosh

  Wat een minachting voor vrouwen hebben mannen hieronder. Is werkelijk walgelijk.