Exclusief voor abonnees

Vlaamse trekt naar VS met uitvinding: “Elke dag 18 uur werken, dan geraak je ver”

VLAAMSE MAG VALDETECTIESYSTEEM IN 500 AMERIKAANSE RUSTHUIZEN INSTALLEREN

Sylvie FamilyEye, die je pakweg in de De Smet toont een sensor van woonkamer van oma installeert. "Ik wil mensen gemoedsrust geven, zodat ze gelukkiger kunnen leven."
Wannes Nimmegeers Sylvie FamilyEye, die je pakweg in de De Smet toont een sensor van woonkamer van oma installeert. "Ik wil mensen gemoedsrust geven, zodat ze gelukkiger kunnen leven."
Ze deed geen hogere studies en animeerde ooit de bezoekers van Plopsaland als Kabouter Kwebbel. Maar binnenkort mag de Vlaamse selfmade onderneemster Sylvie De Smet (46) haar eigenste FamilyEye, een valdetectiesysteem voor zorgbehoevenden, in 500 Amerikaanse rusthuizen uitrollen. "Als je elke dag 18 uur nuttig besteedt, kun je ver geraken."

Eerst de cijfers. Vanaf de leeftijd van 65 jaar valt één mens op de drie elk jaar één keer. De helft van die mensen valt binnen datzelfde jaar nog een tweede keer. "Soms zijn medicijnen de oorzaak, maar ook verminderd zicht of een slechtere motoriek kunnen aan de basis liggen", zegt Sylvie De Smet uit Oostduinkerke. "Feit is: een gemiddelde val kost onze ziekteverzekering 14.000 euro aan behandeling en revalidatie. De maatschappelijke kost is enorm."

Daar moet ik iets op zien te vinden, denkt De Smet zo'n zeven jaar geleden. "Mijn toenmalige partner werkte voor het OCMW en vertelde me hoe zorgbehoevende mensen - veelal ouderen, maar niet uitsluitend - pas uren na een tuimelperte op een koude vloer teruggevonden werden. Met alle fysieke én mentale gevolgen van dien."

Er bestaan systemen met drukknoppen en armbanden waarmee je in zulke gevallen alarm kunt slaan, maar die vormen geen waterdichte oplossing, aldus de onderneemster. "Misschien kun je na een zware val niet eens meer op een knop drukken. Ik ben gaan kijken of er alternatieven bestonden, maar dat bleek niet zo te zijn. Op een zondagmorgen, bij een kopje koffie, heb ik dan gezegd: 'Dan zal ik zelf een nieuwe technologie ontwikkelen.'"

Beamer

Dat is FamilyEye geworden. Een systeem dat automatisch een val detecteert en vervolgens binnen de twee seconden de familie of zorgverstrekker van het slachtoffer alarmeert. Hoe dat werkt? Vrij eenvoudig: in de kamer(s) die je in 't oog wil houden, wordt een sensor geplaatst - een toestel dat veel weg heeft van een beamer. "Je hangt het bijvoorbeeld in de woonkamer van je oma", zegt Sylvie De Smet. "Op het moment dat zij per ongeluk over het tapijt struikelt, zal de sensor de val detecteren. Die info gaat naar onze servers en van daaruit volgt een sms'je en/of een geautomatiseerd telefoontje naar wie op voorhand zijn of haar nummer heeft opgegeven. Meestal zijn dat de kinderen of, in een rusthuis, de centrale dispatching. Belangrijk om te weten is dat dit allemaal binnen de twee seconden gebeurt. Die snelheid kan enorme gezondheidsvoordelen opleveren. Onze technologie kan het verschil betekenen tussen leven en dood."

Het systeem werkt zelfs preventief. "Via FamilyEye kun je ook een overzicht van de dagelijkse activiteiten van de hulpbehoevende krijgen. Zodra er zich wijzigingen in het leefpatroon voordoen, kan je deze op een heel eenvoudige manier detecteren. Daardoor kun je in een vroeg stadium zaken vaststellen en preventief handelen. Als oma elke morgen rond 8 uur haar woonkamer binnenwandelt, kun je gealarmeerd worden wanneer ze dit om 8.30 uur nog steeds niet gedaan heeft."

350 euro

Een sensor kost 350 euro. Gebruikers betalen ook 8 euro per maand voor de dienstverlening. Geen onoverkomelijke kosten voor particulieren op zoek naar wat meer gemoedsrust en zeker ook interessant voor rust- en verzorgingstehuizen. De interesse in FamilyEye was van in het begin dan ook groot. Maar terwijl ze nog volop bezig is met de lancering van haar product op de Belgische en de Europese markt, heeft De Smet sinds vorige week wel de zekerheid dat ze een vliegende start krijgt op de Amerikaanse markt. FamilyEye won er een start-upwedstrijd met maar liefst 800 deelnemers uit de hele wereld. De beloning: een begeleid traject van zes maanden bij Aged Care Lab, waar technologie voor de vergrijzende bevolking een duwtje in de rug krijgt. "Nog voor de uitslag bekend was, hadden de mensen van Stanley Healthcare, een dochterbedrijf van Stanley Black & Decker - vooral bekend van boormachines en kettingzagen - me al aangesproken in de lift: 'Of je nu wint of niet, we willen sowieso met jullie samenwerken.'"

Stanley Healthcare investeert 5 miljoen euro in FamilyEye en het Vlaamse bedrijf mag nu een pilootproject opstarten om het systeem vervolgens uit te rollen in 500 Amerikaanse rusthuizen. "Dit is een unieke kans", zegt De Smet. "Ik ga uit van minstens 100 systemen per rusthuis."

In eigen land

Als dat lukt, zou FamilyEye 10 tot 15 miljoen euro omzet op zak hebben. Dat zal voor bijkomende werkgelegenheid in Vlaanderen zorgen, want De Smet is vast van plan om ook de productie van de hardware in eigen land te houden. Een fraai ondernemersverhaal, kortom, zeker als je weet dat ze nooit hogere studies heeft aangevat. "In het middelbaar heb ik kantoor gevolgd, maar het is nooit in me opgekomen om verder te studeren", zegt ze. "Ik ben opgegroeid in een arbeidersgezin - mijn vader was metselaar, mijn moeder naaister - in mijn omgeving waren hogere studies simpelweg nooit aan de orde."

Wat De Smet wel besefte: als je iets wil bereiken, moet je ervoor werken. "Ik was als meisje al meer geïnteresseerd in schroevendraaiers dan in poppen. Bovendien heb ik nooit zomaar jobs gedaan om werk te hebben. Altijd probeerde ik met mijn ogen en oren te stelen. Zo heb ik als accountmanager bij Microsoft de IT-business van binnenuit leren kennen en ik heb ook enorm veel geleerd in het animatieteam van Plopsaland. Terwijl ik verkleed als Wizzy of Kabouter Kwebbel door het pretpark huppelde, keek ik nauwgezet toe hoe een topper als Steve Van den Kerkhof (CEO van Plopsaland, red.) dat park leidde. Ik hoorde onlangs een Nederlandse rapper zeggen: 'Ik heb misschien niet gestudeerd, maar ik heb wel veel geleerd.' Een uitspraak die me op het lijf geschreven is."

Tot voor anderhalf jaar ging De Smet in het weekend nog bijklussen in de horeca en op events allerhande. "Het parcours voor wielerwedstrijden helpen opbouwen of mensen van drankjes voorzien op recepties: waarom niet? Enkel door te werken kun je geld verdienen. En die centen had ik broodnodig om FamilyEye te ontwikkelen. Elke euro die ik ooit heb verdiend, zit in dit bedrijf."

Korte nachten

"Het is een kwestie van prioriteiten. Toen ik hieraan begon, heb ik me voorgenomen om slechts 4 uur per nacht te slapen en 18 uur per dag nuttig te besteden, zeven dagen op zeven. Naar mijn gevoel kun je alleen door hard te werken je doelen bereiken. Mijn tenen krullen als ik nieuwe start-ups hoor verklaren dat ze de nieuwe Steve Jobs willen worden, terwijl ze maar rond 9 uur hun kantoor binnenwandelen. Waarmee ik niet zeg dat werken alles is, hé. Je moet ook kunnen genieten. Ik blijf ook weleens hangen op café. En sinds ik opnieuw een partner heb, durf ik al eens een uur langer in bed blijven liggen. (lacht)"

Al die korte nachten en lange werkdagen lijken nu te lonen. Al is De Smet niet meteen van plan om haar blinkend pareltje voor veel geld van de hand te doen, nochtans het uitgangspunt van veel start-ups. "Het is van in het begin mijn doelstelling met FamilyEye geweest om mensen gemoedsrust te geven, zodat ze gelukkiger kunnen leven. Wij beschouwen onszelf daarbij als een solide partner op lange termijn en zeker geen 'eenjaarsvlieg'. Wanneer houdt mijn verhaal op? Dat heb ik bij de start van dit verhaal voor mezelf opgeschreven en in een omslag gestoken. Ik raad het iedere startende ondernemer aan: dat papiertje zal ervoor zorgen dat ik mezelf nooit iets zal voorliegen."

Zo werkt FamilyEye

De infraroodbeelden van de sensor worden elke milliseconde omgezet in een cijferstroom die de positie van alle lichaamsdelen vertegenwoordigt. Daarop worden algoritmes losgelaten.

Als de sensor met behulp van de software een val detecteert, gaat die informatie onmiddellijk naar de servers van FamilyEye.

Binnen de twee seconden wordt een sms’je verstuurd en/of wordt er gebeld naar wie zich op voorhand heeft opgegeven om bij een val gealarmeerd te worden. Die persoon kan meteen zelf zorg verstrekken of de hulpdiensten verwittigen.

www.familyeye.be 

Lees ook binnen HLN+:

Belgische CEO heeft hét recept om 100 jaar te worden: “Ik heb niets tegen fitnessabonnementen, maar eigenlijk is dat allemaal niet nodig”

“Vermoeid? Hoofdpijn? Het is de schuld van wat we eten”: arts lanceert voedingsplan om je lijf in 10 dagen te resetten

Reportagemaakster Annick Ruyts kan al 4,5 jaar amper slapen: “Dat verlies van controle is het ergste”
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carlos Simonis

  Als je geen gezin of patner hebt, is het prima om 18 uur per dag te werken. Dat moet iedereen lekker voor zichzelf uitmaken. Maar in een gezinssituatie lijkt me dat heel vervelend voor de kinderen en partner. Je ziet je kinderen niet opgroeien, weet niks van hun puber probleempjes, en je bent dan gewoon iemand die daar alleen naar bed gaat, een kostganger, die ze in feite nooit zien. s'Avonds thuiskomen, direct naar bed en s'morgens heel vroeg weer op.

 • marie-claire de bosscher

  het gaat hier niet over hoeveel uren per dag ze werkt, wel over het toestel dat ze uitgevonden heeft, en daar verdient ze een dikke pluim voor !

 • Freddy De Vos

  18 uur per dag? Dan bereik je een burn-out en psychologische problemen en een slaap te kort!

 • René Verhoeven

  Wie gelooft dat nu dat ze 18u per dag bezig is? Dikke zever! Wij doen dat eens drie weken tijdens het seizoen en moeten daarna 2 maanden weer recupereren. Mensen kunnen nogal overdrijven om in de kijker te lopen!

 • Francinne Declerque

  Mooi zo, de ene mens heeft 18 uur per dag nodig om ver te geraken, de andere mens 18 uur per week. Kwestie van perspectief.