Viva vrouwelijke regisseurs! Hilde Van Mieghem in NINA: "Ik kan heel streng zijn"

Filip Van Roe
Op de filmset hebben zij het voor het zeggen en voeren ze elegant doch kordaat de plak. In documentere, fictiereeks of film zetten ze de verhalen naar hun vrouwelijke hand. Met Internationale Vrouwendag in het verschiet verdienen regisseurs Nathalie Teirlinck, Kat Steppe, Hilde Van Mieghem, Lidewij Nuitten en het koppel Kaat Beels en Nathalie Basteyns vandaag hun plekje in de spotlights.

Nathalie Teirlinck schudde nog maar net de film 'Le passé devant nous' uit haar mouw, terwijl Lidewij Nuitten u vooral bekend is van haar reportages voor 'Iedereen beroemd'. Hilde Van Mieghem toverde Tom Lanoyes 'Sprakeloos' om tot een filmisch kunstwerk, Kaat Beels en Nathalie Basteyns zijn verantwoordelijk voor de gigantische televisiesuccessen 'Chaussée d'amour' en 'Beau Sejour' en Kate Steppe dirigeerde 'Goed volk' en 'Een kwestie van geluk' tot een goed einde. Het mag duidelijk zijn: vrouwelijke regisseurs moeten allesbehalve onderdoen.

Hilde Van Mieghem: "Als regisseur ben ik veeleisend, maar wel op een lieve manier. Ik ben geen canaille, geen ambetant mens. Mijn grootste troef als vrouwelijke regisseur is mijn gevoeligheid. Emoties en fingerspitzengefühl: dat zit bij vrouwen aan de oppervlakte. Wij hoeven daar niet naar op zoek te gaan."

NINAReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels