Ga naar de mobiele website
^ Top

Terug van vakantie? Deze tips zorgen voor rust in je mailbox en in je hoofd

thinkstock
Je kent het wel: je komt helemaal ontspannen terug van een weekje zon, zee en strand, om vervolgens tijdens je eerste werkdag meteen met de harde werkelijkheid en een overvolle mailbox geconfronteerd te worden. Of je nu nog op vakantie moet vertrekken of je mailbox op ontploffen staat: deze tips brengen orde in de chaos.

Pas je notificaties aan

Handig als je op vakantie bent, maar ook tijdens de dag als je niet continu afgeleid wil worden door je mailbox die 'pingt'. Zet de automatische berichtgeving dan ook af: zo word je tijdens je vrije tijd niet gestoord door werkmails, en kan je ook op het werk goed doorwerken. Spreek met jezelf vier keer per dag, of na een bepaalde taak, naar je mailbox kijkt en meteen alles beantwoordt.

Op vakantie? Archiveer je mails

Word jij al ziek bij de gedachte aan een paar honderd ongelezen e-mails? Laat je mails dan automatisch archiveren. Zo ben je ze niet kwijt, maar krijg je ook geen stapel ongelezen mails op je bord op je eerste werkdag. Je mails zullen namelijk allemaal als gelezen gemarkeerd worden en in je algemene inbox gedropt. Bang dat je op die manier mails over het hoofd ziet? Zet dan alvast in je 'out of office'-bericht dat je je berichten niet zal lezen, en dat ze je best opnieuw contacteren als je terug op kantoor bent, wanneer het echt belangrijk is.

Weg met spam

Bewaar die kostbare plaatsjes in je mailbox voor berichten die er echt toe doen. Hoog tijd om je af te melden van al die vervelende nieuwsbrieven dus. Maak één keer per week een halfuurtje tijd om al die junkmail te verwijderen en je meteen overal uit te schrijven. Geen zin om dat allemaal zelf te doen? Via online tools zoals bijvoorbeeld Unroll.me zie je meteen waar je overal op geabonneerd bent, en kan je je in een paar klikken voor quasi alles afmelden.

Ga niet meteen je mailbox checken

Het mag dan wel een goed idee lijken, dat is het allerminst. Door als eerste je mailbox open te klikken, bestaat de kans dat je ontmoedigd raakt en geen energie meer hebt voor de andere taken die dag. Hou je dus eerst bezig met de andere dingen die nog moeten gebeuren, en kijk dan pas naar je mails.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug