Om tegen je baas te zeggen: nieuwe studie bewijst nog maar eens hoe ongezond overuren zijn

Getty Images
Zit je nog steeds op kantoor, ook al ben je deze ochtend tijdens de vroege uurtjes begonnen? Klap dan maar snel je laptop dicht en vertrek stante pede naar huis. Een nieuwe studie heeft nog maar eens aangetoond dat lange uren kloppen ontzettend ongezond is, zeker voor vrouwen. 

Mahee Gilbert-Ouimet, een postdoc aan het Institute for Work and Health in Toronto, en haar collega's hebben 12 jaar lang meer dan 7.000 Canadese werknemers gevolgd. Ze wilden weten of overuren kloppen mee bepaalt of je diabetes krijgt. En zoals je al kan raden, is dat blijkbaar het geval. 

In het vakblad BMJ Diabetes Research & Care schrijft Mahee dat vrouwen die meer dan 45 uren per week werken maar liefst 51 procent meer risico lopen om diabetes type 2 te krijgen in vergelijking met dames die 35 tot 40 uren per week werken. Opvallend: dat verschil bleef bestaan als de onderzoekers rekening hielden met andere factoren die het risico op de aandoening kunnen vergroten, zoals BMI, roken en beweging. 

Raar maar waar spelen de overuren geen rol bij de mannen. Bizar. Volgens Mahee heeft dat te maken met de traditionele rolverdeling tussen mannen en vrouwen, die nog steeds bestaat. "Vrouwen nemen nog steeds veel huishoudelijke en gezinstaken op zich. Misschien dat vooral de combinatie met overuren een slechte invloed heeft op je gezondheid." Dat kan wel eens kloppen, want de slechte invloed van overuren is het sterkst bij vrouwen die meer dan 45 uur per week aan de slag zijn én die kinderen jonger dan 12 jaar hebben. 

Fysieke arbeid

Maar er is ook nog een tweede logische verklaring: de mannen voeren gewoon een ander soort werk uit. Van alle mannen die overuren draaien, spendeert een op drie zijn tijd op het werk al zittend, maar ook al staand en al wandelend. Dat is een groot verschil met de vrouwelijke harde werkers. Maar 8 procent van hen staat en beweegt ook tijdens hun job. 

Hoe het ook zij: het lijstje van negatieve effecten van lange werkdagen is nog maar eens langer geworden. Eerdere studies hadden al aangetoond dat wie regelmatig lange werkdagen klopt, vaker depressies, angstaanvallen, obesitas, alcoholverslavingen en hart- en vaatziekten ontwikkelt. Dus ook al nadert die deadline met rasse schreden of moet je binnenkort een belangrijke presentatie geven: ga vanavond toch maar eens op tijd naar huis.
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • machteld vandenbroecke

  mijn zoon (21) klopte veel uren, en is in slaap gevallen in de auto, hij slaapt nu voor eeuwig

 • Elke De Vos

  Mijn ventje nam vrijdag een halve dag omdat hij nog vanalles in orde moest brengen voor hij op verlof vertrok; hij heeft dus gewerkt van 4u tot 12u. Dat is dus een halve dag voor hem. Anders had hij bezig geweest tot 17u à 18u. Frappant dat mensen een uurtje langer aan hun bureau overuren durven noemen en er 'ongezond' van worden. Wij lachen daar dus eens mee...

 • Patrick Kelchtermans

  Ik maak geen overuren meer. Ik zit nl in een sector waarin die op geen enkele manier gecompenseerd worden. Ook al heb je 50 overuren, als compensatie op vrijdagnamiddag een uurtje eerder vertrekken, ho maar. En de lonen zijn nu ook niet om te zeggen dat die extra uren inbegrepen zijn. Ik werk hard en ben plichtsbewust, maar wel netjes gekaderd tussen 8.30 en 17u. Daarbuiten leid ik mijn leven.

 • Jean De Grande

  Als ze het geld dat besteed wordt aan al die achterlijke studies, zouden besteden om de armoede uit de wereld te helpen, dan zouden er geen arme mensen meer zijn.

 • DIRK VAN DESSEL

  Het verplicht aan de werker te overhandigen arbeidsreglement dient toch de werktijd te vermelden en de aanvangsuren. Hoeveel onbetaalde overuren zouden er onder druk dienen geklopt te worden in de sector "Expeditie-Scheepsagentuur" in de haven, zonder dat de Arbeidsinspectie gewaarschuwd wordt ? Met een minimum budget voor personeel een max aan rendement halen genereert immers een tantième voor de Chef