Nieuwjaarskussen met collega's? Dit zegt de etiquette

thinkstock
Vandaag is voor velen de eerste werkdag van het nieuwe jaar, en dat betekent dat je ook je beste wensen overbrengt aan je collega's. Maar moet dat nu mét of zonder bijhorende drie kussen? Etiquettespecialist Kevin Strubbe geeft enkele bruikbare tips om gênante situaties te vermijden.

Kevin Strubbe werkte een tijdje als butler voor onze toenmalige Kroonprins – nu Koning - Filip en schreef al drie boeken over etiquette. Hij raadt iedereen aan om de volgende richtlijnen te volgen: 

- De kus zelf moet zeer oppervlakkig en van korte duur zijn. Je kust dus zeker niet op de mond. Dat privilege geniet alleen je partner.

Bijkomende aanrakingen, buiten het vasthouden van de rechterhand van de persoon, zijn niet toegestaan, zeker niet bij mensen die je amper kent. Het best buig je lichtjes naar de andere persoon toe en houd je de linkerhand een beetje naar achteren.

-  Om verwarring en lichte botsingen te vermijden geef je bij voorkeur één kus op de rechterwang. Of er meer volgen, hangt af van de andere persoon. Stopt die bij één, dan doe jij dat ook.

- Het is de dame die beslist of er gezoend wordt. Als een vrouw haar uitgestrekte arm aanbiedt, dan is dit een duidelijk signaal. Het is ook altijd de dame die bepaalt hoeveel zoenen er gegeven worden.

Strubbe geeft nog meer tips op de site van Vacature.
28 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Celor Weityens

  Daniel polspoel, dat is nu letterlijk wat ik gedaan heb.

 • Eddy Breuker

  Vrouwen. Geen dames, gewoon vrouwen.

 • Juliette Francois

  Ik word niet graag gekust door mijn collega's. En dan nog eens al die virussen...

 • jan dessers

  Ik kus ook mannen

 • daniel polspoel

  Ga gewoon binnen en zeg met luide stem mijn beste wensen voor iedereen voor het nieuwe jaar, je hebt het niet nodig om te zoenen en handen te schudden. Gewoon de woorden zijn voldoende !!!