Minder dan helft Vlamingen vindt zijn job doenbaar: zo bewaak je je grenzen op het werk

rv
Nog nooit had de Vlaamse werknemer het zo zwaar op het werk als vandaag. Voor het eerst geeft minder dan de helft van de ondervraagden aan een ‘werkbare’ job te hebben. De hoofdoorzaak: het groeiende aantal werkstressklachten. Hoog tijd om aan de alarmbel te trekken dus. Wij gingen bij Vacature.com te rade.

840.000 Vlaamse werknemers, dat is bijna 37% van de beroepsbevolking, vertonen psychische vermoeidheidsproblemen. Eén op de zeven kijkt zelfs tegen een burn-out aan. Dat blijkt uit de driejaarlijkse Vlaamse werkbaarheidsmonitor van de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) op basis van een peiling bij 13.000 werknemers. 

Herken jij hierin? Dan is het hoog tijd om aan de alarmbel trekken en je baas te verwittigen. Onderstaand stappenplan helpt je het nieuws te brengen. 

1. Plan op tijd een gesprek

Voel je dat het niet meer gaat, wacht dan niet tot je emmer overloopt en je vol emoties het kantoor van je leidinggevende moet binnenstuiven om aan te kondigen dat je op bent. Blokkeer liever tijdig een gesprek in jullie agenda’s. Zo kan je jouw boodschap op een kalme maar duidelijke manier overbrengen. Vind je het moeilijk om het nieuws in je eentje te vertellen? Nodig een vertrouwenspersoon of hr-medewerker uit om bij de meeting aanwezig te zijn.

2. Bereid je voor

Denk goed na over wat je gaat zeggen. Schrijf eventueel al je klachten neer. Hoe voel je je mentaal? Ervaar je ook fysieke ongemakken? Wanneer zijn de problemen begonnen, is er een aanwijsbare oorzaak? Bedenk ook een aantal concrete voorbeelden die aantonen welke impact je klachten hebben op je werk. Zo ziet je leidinggevende duidelijk dat je in de huidige omstandigheden niet goed kan functioneren.

3. Stel een oplossing voor

Het is niet de bedoeling dat je tijdens je gesprek met de vinger gaat wijzen. Wel dat jij en je leidinggevende samen tot een oplossing komen. Stel daarom een aantal maatregelen voor die jou kunnen helpen om je weer beter te voelen. Een tijdje thuisblijven kan nuttig zijn om op adem te komen. Maar besef dat het absoluut geen oplossing is op lange termijn. Daarvoor moet je samen met je chef je takenpakket onder de loep nemen, de manier van samenwerken in je team, de communicatie ...

4. Gun je baas wat tijd

Misschien valt je leidinggevende compleet uit de lucht wanneer je het onderwerp aankaart. Misschien zag hij of zij het al van ver aankomen. Jammer genoeg is de kans in beide gevallen klein dat je chef het probleem in een-twee-drie kan oplossen. Vaak zit een bepaalde manier van werken ingebakken in een team of een bedrijf. Het vraagt tijd en een doordachte aanpak om daar verandering in te brengen. Hetzelfde geldt voor een aanpassing van je takenpakket. Dat moet bespreekbaar zijn, maar hou er rekening mee dat het even kan duren voor bepaalde klussen kunnen worden uitbesteed, of voor er voor jou een nieuwe functie gevonden wordt. Je mag wel verwachten dat er onmiddellijk stappen worden gezet om actie te ondernemen.

5. Durf hulp te zoeken

Heeft het gesprek geholpen? Fantastisch! Merk je na verloop van tijd en na herhaalde pogingen geen verbetering? Voel je dat je werk steeds zwaarder begint te wegen? En raak je zelfs zo uitgeput dat je enkele weken of maanden thuis moet blijven van je dokter? Stel jezelf dan de vraag of je job wel écht bij je past. Een psycholoog gespecialiseerd in burn-out kan je helpen om daar een antwoord op te vinden.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  komt grotendeels al door de tijdrovende verplaatsingen die enkel vermoeidheid meebrengen. Vroeger vond men tenminste werk in kleinere bedrijven in de eigen streek.

 • Greet Van Dam

  Meer doen met minder mensen is het motto. Moderne slaven zijn de werknemers die moeten blijven werken. Niet omdat we niet op pensioen kunnen om een fatsoenlijke leeftijd maar omdat de werkgevers nog meer winst willen maken en geen werknemers meer vinden. Dank u N-VA en OpenVLD !

 • Noël Dierickx

  Nogal gemakkelijk gezegd hoor "Plan op tijd een gesprek"! Toen ik nog werkte heb ik verschillende keren aan een piepjonge (universitair gediplomeerde) cheffin gevraagd om eens te praten. Antwoord? Word nu toch eens volwassen (ik was 55, zij 25) en versta nu eens dat IK hier de chef ben en het voor het zeggen heb. Dit is werkelijk (en meerdere keren) gebeurd. Gevolg: ik thuis met een (sl)echte hulp: Effexor Excel (begin daar nooit aan, uiterst gevaarlijk).

 • Marc Van der Vloedt

  De intrede van de Amerikaanse (=Belgische (semi-)staatsbedrijven) managementstructuren ? Veel bla bla...te weinig handen.

 • Peter Janssens

  1 regel: stress is een keuze. Maak ze niet.