Lid van een vakbond? Dan daalt je kans op een job

THINKSTOCK
Werkzoekenden die in hun sollicitatiebrief vermelden dat ze lid zijn van een vakbond, hebben bijna een kwart minder kans om uitgenodigd te worden voor een gesprek. Dat blijkt uit een onderzoek van Stijn Baert (UGent).

Voor zijn onderzoek stuurde hij fictieve sollicitatiebrieven, in reactie op bestaande vacatures. Wanneer die brief geen lidmaatschap van een vakbond vermeldde, kreeg 18,6 procent van de kandidaten een uitnodiging voor een jobgesprek. Werd het lidmaatschap van een vakbond wel vermeld, dan daalde het aantal uitnodigingen naar 14,3 procent.

Sociaal
Uit verder onderzoek van zijn data besluit Baert dat de leden van de socialistische vakbond het strengst behandeld worden, en die van de liberale vakbond het minst. Het percentage van vakbondsleden die actief zijn binnen de sector is bepalend in de weerstand van de werkgever. Dat kon al afgeleid worden uit eerder internationaal onderzoek.

"Hoe meer gesyndiceerde werknemers binnen een bepaalde sector, hoe hoger de kans op discriminatie van vakbondsleden", aldus de onderzoekers, die wijzen naar de hoge discriminatie in de industrie, traditiegetrouw een sector met veel gesyndiceerde werknemers.

Een relatie tussen discriminatie en bedrijfsgrootte is niet bevestigd voor Vlaanderen, hoewel dat op basis van de literatuur wel vermoed kon worden.

Solliciteren
Voor het onderzoek werden 576 brieven uitgestuurd: twee voor elke vacature waarvoor gekandideerd werd. Op de ene brief stond vermeld dat de kandidaat lid is van de jongerenafdeling van een vakbond, op de andere dat hij lid is van een toneelvereniging. Verder waren de brieven zo goed als helemaal gelijkaardig.