Karen François: “Ik ben er trots op dat ik van Tinder gegooid ben”

World Wide Women

Het wereldwijde web zit vol selfmade vrouwen: bloggers, vloggers, appontwikkelaars ... Deze week stellen we enkele snelle vragen aan contentcreator en oprichtster van Koaren, Karen François. 

1. Hoe is het allemaal begonnen?

“Met de totebag ‘Aladdin zonder d is ook maar Alain’. Mijn goede vriend Piet Van De Velde verzon de Alain-mop op café. Daarna schreef ik ze met textielstift op een zakje. Meer en meer mensen stuurden me dat ze ook zo’n zak wilden, dus dan hebben we die in productie gebracht. Et voilà! #Business.”

2. Jouw merchandise ligt nu in de winkel bij A Better Blend. Is het de bedoeling om je spullen nog bij andere winkels te verdelen of om ooit een eigen shop te openen?

“Die intentie is er zeker. Ik maakte al postkaartjes van mezelf, liggend, met ‘Ziet gij mij in uw winkel liggen’. Daarnaast zou ik graag een pop-upwinkel én een automaat in het Centraal Station willen, met allemaal ‘Ik wil naar huis’-merchandise voor pendelaars. Nu de stad Antwerpen en de NMBS nog overtuigen!”

RV

3. Je hebt een van de grappigste Instagramaccounts. En ook je producten zijn er altijd boenk op. Waar haal je de mosterd?

“Ik haal mijn inspiratie bij alles en iedereen rondom mij. Ik vind het leuk om te zien wat iedereen doet, en ik geef daar een grappige draai aan. Voor de rest let ik op wat ik zelf vaak zeg, zoals ‘Zeddis kalm’, honderd keer per dag. Ik pendel, hè.”

4. Op welke verwezenlijkingen ben je het meest trots?

“Ik probeer over de hele wereld, bij de mooiste monumenten en plekken, dezelfde foto te maken met een ‘Ik wil naar huis’-zak. Heel onnozel, maar ik vind dat zelf zo’n goed mopje. Nog een verwezenlijking was coproliet, ofwel gefossiliseerde dinosaurusuitwerpselen, verkopen voor ‘De Warmste Week’ ten voordele van de vzw Stop Darmkanker. Je kon die via een website kopen en naar iemand sturen, compleet met een kaartje met ‘Ge zijt de shit’. Ik ben er ook trots op dat ik van Tinder gegooid ben. Ik had mezelf op stockfoto’s van zittende vrouwen gefotoshopt. En dan als tagline ‘Ziet gij mij zitten’. Hé, ik had daar succes mee, hoor. Alleen Tinder zelf vond het minder grappig en bande mij. (lacht) Nog steeds single dus. Hop, weer een oproep!”

Karens grapje ‘Ik wil naar huis’ scoort enorm.
RV Karens grapje ‘Ik wil naar huis’ scoort enorm.

5. Je haalt nu regelmatig de krant, met je mokken ‘Los het op’ die je naar de regering stuurde. Vind je die media-aandacht leuk?

“Natuurlijk! Zeker omdat álles bij mij meestal begint bij vrienden op café, à la ‘Seg, als we nu eens …’. Dankzij de aandacht bereik ik meer mensen. Ik verdien iets, maar nu ook geen bakken cash. Ik vind het vooral tof om mensen tegen te komen die mijn sticker op hun gsm hebben plakken, of “VOL AU VENT” verkondigen op hun shirt.”

6. Wat wil je nog bereiken?

“Die ‘Ik wil naar huis’-automaat in het Centraal Station zou een goed begin zijn. Of op de luchthaven van Zaventem! Een gevangenis is erover zeker?”

RV

Wie is ze?

• 27 jaar

• woont in Antwerpen

• werkt als contentcreator bij VRT

• heeft meer dan 4.000 volgers op Instagram, richtte de webshop koaren.be op, verzamelt slecht opgezette dieren en wil soms naar huis.

RV