Je werk beu? 5 essentiële tips bij een carrièreswitch

Getty Images
Uit onderzoek van Securex blijkt dat veel Belgen van werk willen veranderen, maar niet durven. Ben jij je job ook grondig beu en ben je overtuigd dat een andere job je ook gelukkiger zal maken? Dit zijn onze beste tips voor een feilloze carrièreswitch. 

1. Neem afstand

Misschien ben je wel uitgekeken op je job omdat je moe bent. Slaapgebrek kan in alles je oordeel negatief beïnvloeden. Zorg dus dat je voldoende slaapt, of neem desnoods wat vakantie. Eventjes verdwijnen uit de dagelijkse sleur geeft je de kans om alles beter in perspectief te plaatsen. Of misschien is het niet je job die je beu bent, maar is de balans tussen werk en privé niet meer in evenwicht. Als dat het geval is, heb je een andere oplossing nodig dan van werk veranderen.

2. Zet je talenten op een rijtje

Wil je je loopbaan toch een andere richting uitsturen, zet dan eerst op een rijtje waar je interesses liggen en wat je talenten zijn. Denk er ook goed over na of je je interesses ook wil vertalen in een carrière. Je hoeft niet altijd van je hobby je beroep te maken. Praat met mensen die doen wat jij graag zou doen om te weten hoe zij het hebben aangepakt.

3. Negeer negatieve reacties

Als je een radicale beslissing neemt, heeft iedereen de neiging om je raad te geven. En vaak is dat negatief advies: de meeste mensen zijn gewoontedieren en zullen je dus aanraden om op de vertrouwde paden te blijven en geen sprong in het duister te wagen. Negeer dat. Luister naar je eigen instinct en vertrouw op je eigen buikgevoel. Het is tenslotte jouw carrière.

4. Zorg ervoor dat je voldoende reserves hebt

Heb je de tijd genomen om alles goed te overdenken, heb je met een aantal mensen kunnen praten en ben je zeker dat een carrièreswitch de juiste keuze is? Ga je als freelancer of zelfstandige aan de slag? Wil je eerst nog een opleiding volgen? Zorg er dan voor dat je voldoende reserves hebt. Met zes maand loon heb je normaal gezien genoeg om jezelf wat ruimte te geven voor je je nieuwe plaats op de arbeidsmarkt verovert. Als je wat spaargeld hebt, neem je ook niet de eerste de beste opdracht aan.

5. Blijf beleefd tegen je collega's

Vertel je collega's eerlijk waarom je een andere richting uitgaat, maar verbrand geen bruggen. Probeer ook die collega die al zo lang op je zenuwen werkt, niet te beledigen. Het is een kleine wereld. De kans bestaat dat je je collega's ooit nog tegenkomt, misschien zelfs nodig hebt. Houd het professioneel en blijf beleefd en iedereen zal alleen maar lof voor je hebben als je naam ooit nog ter sprake komt.

Lees ook: 
Een nieuwe job, zet ik de stap of niet?
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nathalie Straetemans

    Gerd, ook ik heb kunnen ondervinden hoe welopgeleid HR is om je subtiel buiten te werken, terwijl de slogans van interne opleidingen je rond de oren draaien. Niks is minder waar. Na 20 jaar hard labeur mocht in ook mijn biezen pakken, ook al wilde ik mij omvormen. Gelukkig ism ACV het onderste uit de kan gehaald. Het positieve is dat ik uit het milieu van vriendjespolitiek ben en ik uit de schaduw kan stappen van mensen die mij niet waardeerdenen terug open kan bloeien.

  • Elke Claes

    Wel, Gerd, "laten" is daar niet het juiste woord voor - meestal gebeurt dat volledig buiten je wil om, hoor, zeker als het de bazen zijn die het allemaal in de hand werken. Heb het meegemaakt - ben veranderd van job en kreeg in de maanden na mijn ontslag van enkele ex collega's telefoon: "sorry dat ze me niet geloofden, maar nu wisten ze het, nu viseerden de bazen hèn." Wel, spijtig dan.

  • Gerd Van nieuwenhove

    Laat je vooral niet buiten pesten door collega’s en zeker niet...... door bazen ! Zorg ervoor dat je eervol afscheid kunt nemen en liefst met uitbetaling dan heb je wat reserve om nieuwe baan te zoeken ! Maar vooral laat je niet in int zak zetten door de HR afdeling ?