Hoe een klein plantje een bloeiende business werd: "Na 3 weken was ik al uit de kosten"

Laura Willems
Hoewel zelfstandige worden nog vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde.  We starten met  Sofie Vertongen van webshop Phyt, die haar nieuwe carrière dankt aan een klein zwevend plantje dat ze in Californië ontdekte.

Amper een half jaar geleden lanceerde Sofie Vertongen de webshop Phyt., waarop ze als eerste in België epifyten - kleine stekelige plantjes zonder pot of aarde - verkoopt. "Ik ontdekte de zwevende plantjes toen ik op roadtrip ging in Californië met mijn vriend. Het was liefde op het eerste gezicht. Toen ik terug in België was ging ik meteen op zoek naar de plantjes,  oorspronkelijk gewoon om mijn eigen woonst mee op te fleuren, want als interieurvormgeefster ben ik daar veel mee bezig. Maar toen ik na een heel lange zoektocht eindelijk iemand vond die de plantjes uit Guatemala naar Nederland importeerde, kwam ik op het idee om er meteen wat meer te bestellen," vertelt Sofie.

Geen impulsieve beslissing
"De beslissing om zelfstandige te worden nam ik niet impulsief. Ik heb er 6 maanden over nagedacht voor ik de stap durfde te zetten. In die periode heb ik alles uitgebreid berekend, zodat ik niet voor plotse financiële verrassingen zou komen te staan. Ik had ook al veel zaken voorbereid: de webshop stond klaar, ik had kaartjes laten drukken, ik zocht verpakkingen uit en organiseerde een testverkoop. Zelf een eigen bedrijf opstarten is en blijft dan ook een grote stap."

Een webshop kost bijna niets
"Gelukkig kost een webshop opstarten in principe bijna niets. Voor een domeinnaam betaal je amper een tientje per jaar en verder heb je alleen een computer, internet en een ruimte nodig voor je stock. Dat is bij mij gewoon in mijn appartement. Ik doe bijvoorbeeld nog steeds alles zelf op de post en pak ook alles eigenhandig in. Dat spaart natuurlijk een hoop geld uit," vertelt Sofie.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Epifyten van Phyt.
Phyt. Epifyten van Phyt.
Phyt.

Gat in de markt
Toen Sofie op 2 september 2015 Phyt. lanceerde, bleken de plantjes meteen een gat in de markt te zijn. "Veel mensen vragen mij of het financieel wel haalbaar is om fulltime plantjes te verkopen, maar na 3 weken als zelfstandige was ik al uit de kosten. Mijn eerste boekjaar heb ik positief afgesloten. Mijn boekhouder schrok er zelf ook van (lacht)."

Bij je overtuiging blijven
"Ik heb onlangs even een stapje terug moeten nemen. Eerst leverde ik ook plantjes aan designwinkels, maar dat werd echt wat te veel. Doordat ik een nieuwe leverancier uitgezocht heb die de plantjes eerst enkele maanden laat acclimatiseren waardoor ze nog robuuster en beter aangepast zijn aan ons klimaat, kan ik er minder bestellen. Want op deze manier hebben de plantjes meer tijd nodig om te groeien. Dat lijkt een stapje terug, maar ik geloof veel meer in deze manier van werken. Het is ecologischer en ze zien er beter uit."

Toekomstplannen
Hoewel Phyt. het meer dan goed doet, heeft Sofie nog heel wat plannen voor de toekomst. Ze zou graag een pop-upwinkel openen, workshops geven en op een grote markt staan in de zomer. "Ook ben ik al begonnen met events en winkels in te richten met met epifyten. "Zo kan ik mijn twee grote liefdes combineren: interieurontwerp en de luchtplantjes."