Freelancers opgelet: dit zijn de beste steden om in te wonen

Thinkstock
Freelancer zijn, het heeft zijn voordelen en nadelen. Je eigen werkritme en inkomen bepalen is een van de grootste pro's, maar je moet dan wel je eigen kantoor regelen en zelf je koffie zetten. Gelukkig weten we nu ook op welke plaatsen je dat het beste uitkomt.

Het leven als freelancer loopt niet altijd over rozen: coworkingspots kunnen best duur zijn, op een pensioen of maaltijdcheques hoef je niet te rekenen en een hospitalisatieverzekering moet je zelf regelen. Het kan allemaal best duur en moeilijk zijn.

Maar het is nog het makkelijkste als je in Lissabon woont. Dat blijkt namelijk de beste stad voor freelancers te zijn, blijkt uit een onderzoek van het Nederlandse freelanceplatform Hoofdkraan. Zij bekeken 117 steden uit 90 landen van naderbij om te zien hoe geschikt ze zijn voor freelancers. Factoren als internetsnelheid, huisprijzen, levenskwaliteit, misdaadcijfers en gewoon het weer werden daarbij mee in overweging genomen.

Op nummer 1 prijkt de Portugese stad Lissabon, wegens 'goedkoop, snel internet en dichtbij het strand'. Miami pikt de tweede plaats in met 'snel internet, geweldig weer en de beste levenskwaliteit'. Sevilla vervolmaakt de top drie met zo ongeveer dezelfde kwaliteiten als Lissabon. De eerste Belgische stad op de lijst is overigens Antwerpen op 20. Brussel staat op 30.

Lees de volledige top tien onder de foto

Lissabon
Thinkstock Lissabon

Top 10

1. Lissabon: goedkoop, snel internet, dichtbij het strand
2. Miami: geweldig weer, snel internet, hoogste levenskwaliteit
3. Sevilla: goedkoop, goed weer, snel internet
4. Las Palmas (Gran Canaria): geweldig weer, dichtbij het strand, veel natuur
5. New Orleans: veel te doen, goed nachtleven, hoge levenskwaliteit
6. Bristol: veilig, veel werkplekken, hoge levenskwaliteit
7. Marseille: veel werkplekken, kleine stad, goed nachtleven
8. Bratislava: goedkoop, snel internet, lage belastingen
9. Vancouver: dichtbij natuur en strand, vredevol, vrijheid van meningsuiting
10. Porto: goed weer, veilig, dichtbij het strand