Expert legt uit: zo beantwoord je de meestgestelde vragen op een sollicitatiegesprek

-
Getty Images/iStockphoto -
“En, waarom denk je dat jij de geschikte kandidaat bent?” Daar zit je dan, met je CV in de hand en je mond vol tanden. Het is moeilijk om te voorspellen welke vragen je te horen zal krijgen op een sollicitatiegesprek, maar sommige keren toch steeds terug. Onder het mom ‘een goed voorbereid man is er twee waard’ legden wij ons oor te luister bij Silke Wagemakers van rekruteringsbureau Hays. 

Bij het lezen van de volgende vragen denk je misschien wel bij jezelf ‘ha, ik bedenk op het moment zelf wel een goed antwoord’, maar zoals we hierboven al zeiden: een goed voorbereid man is er twee waard. 

Zo beantwoord je de meest voorkomende sollicitatievragen: 

- Vertel wat eens meer over jezelf? 

“Wij stellen meestal de vraag: als je jezelf zou moeten omschrijven in 3 woorden, hoe zou je dat dan doen? Wat je eigenlijk continue in je achterhoofd moet houden, is dat een sollicitatie de moment is om jezelf in de kijker te zetten. Je moet de beste versie van jezelf weergeven. In the end moet je eruit springen bij de recruiter ten opzichte van de andere kandidaten. Bijna iedereen zegt over zichzelf: ik ben sociaal, ambitieus en een doorzetter. Dan val je al snel door de mand omdat dat echt een standaard antwoord is. Onthoud dat dit het moment is om indruk te maken. Maak gebruik van dit moment, probeer een beknopte weergave te geven over jezelf en clichés daarbij te vermijden. Een HR-persoon gaat eigenlijk een idee proberen schetsen van wat voor persoon jij bent dus je mag ook niet te oppervlakkig blijven. Ga proactief op zoek naar voorbeelden voor je gesprek om aan te geven hoe je in het dagdagelijks leven bent.”

- Wat is je negatief punt? 

“Bij werkpunten mag je je niet laten vangen en zeggen dat je geen negatieve punten hebt of er te veel opsommen. Het niet kennen van je werkpunten toont aan dat je niet zelfreflectief bent. En dat kan zeker in je nadeel spelen tijdens het interview. Dus opnieuw: bereid je goed voor en denk na over je werkpunten. Kan je dat niet? Dan denken wij als recruiter al snel: ‘heb je je wel voorbereid’? Daarnaast willen wij ook dat mensen kunnen groeien, aan de hand van jouw werkpunten kunnen wij dan kijken wat de mogelijkheden zijn voor jouw parcours in het bedrijf. We willen weten waar wij in bij kunnen staan.”

- Wat zijn je verwachtingen qua loon? 

“Ik raad aan om niet in bedragen te spreken, elke sector werkt nu eenmaal met andere lonen. We gaan ervan uit dat een schoolverlater niet weet wat een loon echt inhoudt. Vaak houden jongeren rekening met referentiepunten van vrienden, maar dat is ook geen goede maatstaf. Een goed antwoord voor een junior vind ik: “ik sta aan de startlijn van mijn carrière en heb keihard gestudeerd voor mijn diploma. Nu is het tijd voor mij om te investeren in mijn carrière en ik hoop ook dat het bedrijf in mij wil investeren.” Dan werk je in twee richtingen en komt het niet over alsof geld je grootste motivatie is. Daarnaast kan je als junior ook nog altijd zeggen dat je een marktconform salaris wil.” 

- Waarom moeten we voor jou kiezen? 

“Dit is een goede vraag om je een laatste keer te smijten. Geef in bullet points weer waarom jij de geschikte kandidaat bent en waarom jij uitblinkt tegenover de andere kandidaten. De bedoeling van een sollicitatie is dat je de kamer uitstapt en dat de recruiter een juiste weergave heeft van jou als persoon. Deze vraag kan dat beeld nog een laatste keer bijsturen.” 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Willy Slegers

    Standaard vragen met een standaard antwoord........... en dat is dan een expert ? De vragen zijn altijd hetzelfde. De antwoorden zijn goed of fout in functie van de persoonlijke opvatting van de man/vrouw aan de andere kant van de tafel en niks anders. En de eerste indruk heb je meestal al gegeven in de eerste 10 seconden dat je de deur binnenkomt.