Exclusief voor abonnees

Ex-schoonheidsspecialiste en ex-slager wordt eerste vrouwelijke 'sommelier of the year’

Sanne begon zonder opleiding als sommelier, en is twee jaar later al nummer één van het land. "Ik denk dat de beste mensen in de horeca het zichzelf geleerd hebben."
Marie Bouly Sanne begon zonder opleiding als sommelier, en is twee jaar later al nummer één van het land. "Ik denk dat de beste mensen in de horeca het zichzelf geleerd hebben."
Vol diploma's hangen de muren van Sanne Dirx (28): dat van schoonheidsspecialiste, administratief bediende, zelfs slager. Maar kijk, deze week kaapte de Limburgse als eerste vrouw ooit de titel 'Sommelier of the Year' weg, een beroep dat ze zichzelf aanleerde.

Sanne Dirx was niet bij de prijsuitreiking, want samen met haar vriendinnen stond er al even een skireis naar het Oostenrijkse Kaprun op de planning. Daar volgde ze afgelopen maandag via Instagram live de uitreiking van de titel 'Sommelier of the Year'. Dat is geen wedstrijd - zoals 'Best Sommelier of Belgium' of 'Best Sommelier of the World' - maar wel een verkiezing. Na een preselectie door de organisatie kunnen klanten en professionelen stemmen op hun favoriete sommelier. Sanne, dus, al moest de Lommelse de prijs delen met de Naamse Antoine Dubois. Beiden haalden ze na een praktische test exact evenveel punten.

Oostenrijk heeft veel wijnen van topkwaliteit en dus werden er deze week al wat flesjes gekraakt. Maar pakweg drie jaar geleden had Sanne van goede wijn nog geen kaas gegeten. Met haar opleiding tot schoonheidsspecialiste deed ze nooit iets. Het lag haar niet, Sanne wilde liever een bureaujob. Na een collectief ontslag bij haar nieuwe werkgever, belandde ze in de slagerij van de plaatselijke Spar. "Daar kreeg ik de smaak voor lekker eten te pakken", vertelt Sanne. Ze werd slager van beroep en verdiende intussen bij in Cuchara, het eensterrenrestaurant in Lommel van chef Jan Tournier. Toen ze er na twee jaar vast werkte en de sommelier van de zaak opstapte, wilde Sanne gerust de wijnen voor haar rekening nemen. Zonder kennis van zaken, zonder opleiding, en als enige medewerker in de bediening. "Een pittige periode. Maar de vorige sommelier nam me al eens mee naar evenementen. De interesse was er, dus ben ik me op mezelf beginnen specialiseren. Ik proefde, leerde bij over de stiel via leveranciers, via Jan en via mijn collega Huub, en gaf mijn ogen de kost wanneer hij bezig was. In twee jaar tijd leer je veel proeven."

Sanne is autodidact pur sang. "Eigenlijk denk ik dat de beste mensen in de horeca het zichzelf geleerd hebben."

Leve de naturel

Sanne won eerder de provinciale verkiezing - wat andere vrouwelijke sommeliers haar al voordeden - maar nooit eerder in het tienjarig bestaan van de verkiezing schopte een vrouw het tot Sommelier of the Year. De titel ging bijvoorbeeld al naar bekende sommeliers als Joachim Boudens (toen Hertog Jan) en Gianluca Di Taranto (The Jane). "Het is moeilijk om vrouwen uit hun restaurant te krijgen", klinkt het bij de organisatie. "Al zijn we heel blij dat het dit jaar wél een vrouw werd."

De finale won Sanne volgens één van de juryleden door haar naturelle houding bij het presenteren van de wijn. "Ik ken nog niet eens alle juiste termen of benamingen", vertelt Sanne, "maar ik probeer mijn verhaal aan de mensen te vertellen zoals ik het zelf zou willen horen. In mensentaal. Van een goeie fles en een goed glas met een mooi verhaal kan ik genieten. Als ik zelf op restaurant ga, hoor ik wel de uitleg over de wijn, maar weet ik nooit welk gerecht eraan komt. Dus hoor ik ook niet waarom ze de wijn en het gerecht combineerden. Dat proberen wij zo goed mogelijk uit te leggen, en klanten appreciëren die aanpak. Meestal snappen ze niets van wijnen, maar na een avond bij ons wel. En dat zeggen ze dan ook. Vrouwen zouden zogezegd beter kunnen proeven en ruiken, maar dat geloof ik niet. Ik werk dan wel in een mannenwereld, maar allemaal willen we onze gasten een leuke tijd bezorgen."

Verandering, graag

Ook Best Sommelier of Belgium, een wedstrijd waarin zowel kennis als praktijkervaring getest wordt en waarvan de winnaar doorstroomt naar de competitie voor Best Sommelier of the World, werd volgens de organisatie nog nooit gewonnen door een vrouwelijke sommelier. "Ooit moet daar verandering in komen", vertelt Katia Wouters van de Belgische Sommeliersgilde. "Steeds meer vrouwen kiezen voor het beroep, ook dit jaar bestond een derde van de kandidaten in de halve finale uit een vrouw. Dus wij verlangen ook naar een vrouwelijke winnares." Voorlopig blijft Sanne met haar voeten op de latten. "Geen idee of deze titel deuren opent. Ik doe gewoon verder zoals ik bezig ben."
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.