Daarom is de 9-tot-5-mentaliteit wél oke

thinkstock
Om 17u zit jouw werkdag er op, maar om 17u05 lijkt iedereen nog druk te tokkelen op zijn computer en telefoons af te handelen. Kan je het wel maken om zo stipt te vertrekken? "Natuurlijk," pleit Ellen Scott op Metro UK. "We moeten stoppen met ons er schuldig over te voelen, dat is niet gezond."

In het kader van de Stress Awareness Month in het Verenigd Koninkrijk ("maand van het bewustzijn rond stress"), pleit journaliste Ellen Scott van Metro UK ervoor om op te houden met de "show" die we volgens haar massaal opvoeren nadat onze werkdag er officieel op zit. "Overuren doen zou geen toneeltje mogen worden, waarin we nog dingen zitten af te werken die net zo goed kunnen wachten tot morgen. We zouden ons niet schuldig mogen voelen over doorgaan op het tijdstip dat in ons contract staat aangegeven als het einduur van onze werkdag," schrijft ze. "Verder werken na onze uren mag niet de norm zijn. Het is niet gezond en het moet ophouden."

Overuren doen zou geen toneeltje mogen worden

Ellen Scott

Een leven buiten je job

"Natuurlijk kan je af en toe eens wat langer werken," nuanceert Scott, "als je nog iets af te maken hebt, aan een groot project werkt, of het is even een drukke periode. Dan is het helemaal oké om occasioneel wat langer te blijven. Maar wat niet oké is, is je schuldig voelen omdat je stipt naar huis gaat. Of dat je langer aan je bureau blijft zitten om te proberen bewijzen dat je echt gemotiveerd bent. Op tijd vertrekken betekent niet dat je niet graag werkt, lui bent of al je collega's haat. Het betekent dat je ook nog een leven hebt buiten je job. Dat hebben we nodig voor onze fysieke en mentale gezondheid."

Vier potten tegelijk

Ook Ashley Lutz, redacteur bij Business Insider die lezersvragen over alles rond carrière beantwoordt, sluit zich aan bij het betoog van Scott: "Ons leven is vergelijkbaar met vier potten en pannen op een kookvuur in de gaten houden. En je kan er eigenlijk maar twee tegelijkertijd opvolgen. Als je bijvoorbeeld al je tijd in werk en familiale verplichtingen stopt, dan is het logisch dat je sociaal leven afneemt, je minder gaat sporten en te weinig slaapt. Een perfecte balans vinden is onmogelijk, maar rust in je hoofd vinden is dat niet." Is 's avonds sporten voor jou belangrijk om je goed in je vel te voelen en productiever te zijn op je werk? Dan heeft je baas er alle baat bij dat jij op tijd vertrekt om na het werk nog richting sportschool te trekken.

We moeten ophouden met langer aan je bureau blijven zitten om te bewijzen dat je gemotiveerd bent

Ellen Scott

Onterecht schuldgevoel

Lutz geeft toe dat ze het schuldgevoel als je om 17u stipt rechtstaat wel kent en begrijpt, maar ze voegt eraan toe dat het waarschijnlijk onterecht is: "Ik betwijfel of collega's jou achter je rug met de vinger wijzen. Zij zijn op hun beurt ook bezig met deadlines, familieproblemen en wat ze zullen eten vanavond. Ook een baas vindt vooral het resultaat van jouw werk belangrijk, en wat dat voor het bedrijf oplevert. Zolang de feedback positief blijft en jouw werk afgewerkt raakt, is er niets om je zorgen over te maken. Tenzij de baas zegt dat overwerken bij de cultuur van het bedrijf hoort. Maar dan is het misschien tijd om te zoeken naar een job waar je om je kwaliteiten en prestaties geapprecieerd wordt, meer dan om het puur fysieke "aanwezig zijn".