Exclusief voor abonnees

Burn-out tegengaan? Werk aan jezelf, reken niet op je baas

PROFESSOREN WIJZEN IEDEREEN OP ZIJN VERANTWOORDELIJKHEID

Een vrouw met haar gezicht in haar handen op kantoor.
Thinkstock Een vrouw met haar gezicht in haar handen op kantoor.
Een burn-out tegengaan? Werk dan aan jezelf in plaats van alleen te rekenen op de baas. Dat is de prikkelende boodschap van 'Aan het roer van nv Mezelf', het nieuwe boek van professoren Ralf Caers en Marijke De Couck. "Burn-out is niet jouw schuld, maar wel je verantwoordelijkheid", klinkt het.

Je hebt 7% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Michel de Coorebyter

  Wat je ook wil bereiken in het leven, ook emotioneel, moet je nooit op iemand anders rekenen maar enkel op jezelf. De anderen kunnen je ten hoogste wat tips geven, waar je zelf dan moet uit kiezen welke en hoe je die gaat gebruiken. Bovendien is het hardste en moeilijkste gevecht het gevecht tegen jezelf en je zwakheden. Pas als je dit inziet gaat je vooruit als mens.

 • jef de boeck

  Mensen krijgen een burn-our door de uitzichtloosheid van deze tijd. Ze willen dingen die ze nooit gaan kunnen verwezenlijken. Dat brengt frustratie en verdriet met zich mee. Veel heeft met geldgebrek te maken. En met druk van buitenaf.

 • André Van Laethem

  De burn out wordt veel te snel op de werkgever gestoken. Hoeveel contact nog met vrienden ? En dan geen facebook gezever. Hoeel mensen wonen in een woning die eigenlijk een studio is en groter is onbetaalbaar. Mensen moeten constant rekenen om rond te komen. Plezier om te leven wordt ieder ontnomen door onnozele wetten,taksen. Zeg niet te veel dat je er een burn out hebt of nva heft nog burnout taks.

 • roger moenssens

  Met alle respect voor wie werkelijk in een situatie zit welke boven zijn kunnen uitgaat doch: velen zijn "opgebrand" door een vuur welke ze zelf hebben aangestoken!

 • peter colson

  Eindelijk eens een uitleg die juist is. Als je 15 jaar lang tegen je goesting voor dezelfde baas werkt, dan is er maar 1 de schuldige. Dat is jezelf omdat niet eens de moeite neemt om andere werkplek te zoeken. Ik blijf gemiddeld 6 jaar op dezelfde plek werken omdat ik me anders dood verveel. Op mijn 55ste heb ik daar nog geen seconde spijt van gehad