Bijna helft van de werknemers vindt flirtende collega’s oké

Getty Images/iStockphoto
Valentijn staat voor de deur en de feestdag van de liefde zal ook op de werkvloer gevierd worden. Bij minstens een kwart van de werkende Belgen kruiste de liefde namelijk al eens zijn of haar pad op het werk. In vergelijking met een studie door Tempo-Team uit 2016 blijkt dat #MeToo weinig impact lijkt te hebben op de romantiek op de werkvloer. Maar toch voorzien opvallend meer bedrijven duidelijkere afspraken met hun werknemers rond grensoverschrijdend gedrag. Al blijkt de helft van de werkende Belgen niet op de hoogte te zijn van de gedragscodes in zijn bedrijf.

Naar aanleiding van Valentijnsdag bevroeg Tempo-Team werknemers en werkgevers over relaties en gedrag op de werkvloer na #MeToo. Wat blijkt? Cupido schiet duidelijk raak op de werkvloer: 1 op de 4 werknemers werd al eens verliefd op een collega. Een vijfde kuste al iemand van het werk, of ging zelfs al een stapje verder. Bijna 15% van de bevraagden had ook al eens een (geheime) relatie met een collega. #MeToo blijkt weinig impact te hebben op relaties op het werk: het aantal werknemers dat flirtte, kuste, verliefd werd op of een relatie aanging met een collega bleef gelijk in vergelijking met 2016.

Volgens meer dan 2 op de 3 werknemers moet een relatie tussen 2 collega’s zeker kunnen. Bij de werkgevers gaat hiermee zelfs driekwart akkoord. Maar slechts 1 op de 3 werknemers staat zelf open voor een relatie met een collega. De helft geeft aan dat een relatie met een collega starten voor hen uitgesloten is en vermijdt bewust te persoonlijk contact met collega’s.

Kantoorromances zouden volgens werknemers onder meer ontstaan door afspraakjes na de uren (46%), op zakenreis (32%) of door intense samenwerkingen (28%). Een derde gelooft dan weer dat het meestal toeval is dat 2 collega’s verliefd worden op elkaar.

Lees verder onder de poll.

#MeToo

Een kwart geeft toe zelfs al eens te flirten met een collega. Ruim 4 op de 10 werknemers vinden het ook niet erg als collega’s met hem of haar flirten. Maar voor evenveel bevraagden is dat not done. Dat aantal steeg licht in vergelijking met 2016 (van 37% naar 45%). Een vijfde vindt het ook oké als de baas zich flirterig gedraagt tegenover 7 op de 10 die dit afkeurt. Ook dat is meer dan voor #MeToo (64% toen vs. 68% vandaag).

Werknemers staan dus in het algemeen positief tegenover liefde op het werk, maar toch denken ook 6 op de 10 dat het aanleiding kan geven tot problemen zoals bijvoorbeeld roddels (80%), ruzies (51%) en mindere prestaties en werksfeer (38%). Net als in 2016 staan mannen en werknemers onder de 35 opvallend positiever tegenover romantiek en kantoorromances dan hun vrouwelijke of oudere collega’s.

Omkadering relaties en gedrag gestegen

Om mogelijke strubbelingen te vermijden, werkte zowat de helft van de bedrijven in ons land gedragscodes uit rond al dan niet gepaste relaties op het werk om zo de grenzen met overschrijdend gedrag duidelijker te trekken. 4 op de 10 bedrijven nemen ook maatregelen, zoals verliefde collega’s van elkaar te scheiden door een van de partners naar een ander team of afdeling te verplaatsen. Een derde van de bevraagde werknemers vindt dat een goede zaak. Verder heeft driekwart van de werkgevers ook een vertrouwenspersoon aangesteld waar medewerkers terecht kunnen met vragen rond relaties en ongepast gedrag.

In vergelijking met 2016 is het aantal bedrijven dat een beleid uitstippelt duidelijk gestegen: toen had maar een kwart van de bedrijven gedragscodes en 4 op de 10 een vertrouwenspersoon. Ondanks die inspanningen, is er behoefte aan meer transparantie. 1 op de 2 van de werknemers weet namelijk niet of zijn bedrijf relaties tussen collega’s al dan niet toelaat.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.