Bewezen: een werkende moeder is goed voor de kinderen

THINKSTOCK
Moeders die last hebben van een schuldgevoel wanneer ze gaan werken, hebben ongelijk. Volgens onderzoekers aan de Harvard Business School kan je kroost er zelfs profijt uit halen: dochters van moeders met een vaste betrekking zouden meer kans hebben op een succesvolle carrière later. Zonen zouden dan weer meer tijd besteden aan het huishouden.

Het onderzoek verzamelde data uit 24 landen. Daaruit bleek dat vooral dochters profiteren van een moeder die werkt. Die zouden later een betere job vinden met een beter loon en bovendien vaker terechtkomen in leidinggevende functies dan dochters van een huismoeder. Zonen baten niet meteen op professioneel vlak van een moeder met carrière, maar zouden wel meer zorgzaam zijn en meer taken in het huishouden vervullen later.

"Deze bevindingen onderschrijven hoezeer een moeder als rolmodel fungeert voor haar kinderen", zegt professor Kathleen McGinn. Een andere conclusie van het onderzoek leert bovendien dat noch jongens, noch meisjes lijden onder de afwezigheid van hun moeders. "Dat kan de negatieve perceptie doorbreken van moeders die een fulltime job combineren met kinderen. Er konden immers enkel positieve effecten gevonden worden op de ontwikkeling van de kinderen."

Volgens McGinn moet de studie ook gevolgen krijgen. Zo moet het beleid werkende vrouwen, zowel full- als parttime, ondersteunen door bijvoorbeeld kwaliteitsvolle en betaalbare opvangplaatsen te voorzien.