Belg wil wel van werk veranderen, maar durft niet

Shutterstock
De Belg neemt niet graag risico’s, ook niet tijdens zijn loopbaan. Uit cijfers van Securex blijkt dat er nog steeds weinig werknemers op eigen initiatief ontslag durven te nemen. En dat ondanks het hoge aantal openstaande vacatures. “We willen wel van werk veranderen, maar dat is in België niet evident”, klinkt het bij experts.

De barometer van Securex bij 27.440 werkgevers en 261.450 werknemers bevestigt het beeld van de starre Belgische arbeidsmarkt. Het totale verloop van onze arbeidsmarkt ligt op zo’n 20%, en slechts 5,85% van de Belgische werknemers nam vorig jaar uit eigen beweging ontslag. Met andere woorden: als de Belg niet gedwongen wordt om op zoek te gaan naar een job in een nieuw bedrijf of een andere sector, blijft hij waar hij is. Al is dat niet meteen wat hij zelf wil, zo blijkt. Bijna één derde (31%) wil op termijn van werkgever veranderen. Bij de jongste groep werknemers loopt dat aandeel op tot meer dan de helft (56%). Toch blijkt ontslag nemen voor velen een te grote sprong, niet in het minst voor de oudere groepen werknemers. Securex haalt ons wetgevend kader aan, dat gouden kooien creëert via de beloningen voor anciënniteit.

Huis afbetalen

Een groot probleem, vindt econoom Simon Ghiotto van denktank Itinera, zeker gezien problemen zoals het leerkrachtentekort. “Stel je voor dat je al twintig jaar in de bankensector werkt, en je wil het roer omgooien om leerkracht te worden. Dan sta je ineens voor de klas met een loontje van een 21-jarige. Natuurlijk zien werknemers dat niet zitten.” Nogal wat onderzoekers pleiten voor een omslag in het systeem van anciënniteit. “Waarom zouden mensen die niet kunnen meenemen wanneer ze van job veranderen?”, vraagt socioloog en arbeidsmarktexpert Ludo Struyven (KUL) zich af. “Een ander klassiek probleem in ons land is de mobiliteit. Het verkeer slibt elke dag dicht en verhuizen is geen evidentie in België. Allemaal domeinen waarop de overheid kan inspelen.”

Het wetgevend kader remt werknemers af, klinkt het bij experts, maar Securex wijst ook op de ingesteldheid van de Belg. Die houdt niet van risico’s, klinkt het, en om de afbetaling van het huis en de toekomst van de kinderen niet in het gedrang te brengen, blijft de werknemer waar hij is. Maar van job veranderen brengt ook een hoop voordelen met zich mee. “Het maakt van jou een rijker persoon, en door de ervaring bij andere bedrijven en sectoren ook een interessante speler op de arbeidsmarkt”, zegt Heidi Verlinden van Securex. “Zo krijg je opnieuw méér waarde en zekerheid.”

Levenslang leren

“Sectoren en de overheid moeten blijven inzetten op levenslang leren”, gaat Verlinden verder. “Dat maakt werknemers zekerder, sterker en meer flexibel.” Daar sluit Simon Ghiotto zich bij aan. “Onderzoek toont aan dat levenslang leren op termijn niet enkel onze economische positie bevordert, het maakt ons ook gezonder, gelukkiger, socialer, betere burgers, betere ouders en betere buren. Laat ons daar vol op inzetten. Dan zal de arbeidsmobiliteit automatisch verbeteren.”
57 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Stefanie van Dijk

  Het wordt je ook wel langs alle kanten onaantrekkelijk gemaakt om een vast contract op te zeggen voor iets nieuws, de markt is nu 90% interim en op projectbasis, en daarna??? Als je dan switcht en de eerste maand niet doorkomt omdat je 'niet in het team past' dan zit je zonder sociaal vangnet thuis. Opzegtermijn is veel te lang en vaak moet je toch eerst weer aan een lager loon starten. Vakantiedagen krijg je pas na een volledig jaar werken dus geen verlof in het jaar dat je wisselt

 • Katelijne Truyens

  Groot gelijk Caroline Bex. Ik heb in april zelf ontslag genomen na bijna 17 jaar. Als ik mijn opzeg moest doen, mocht ik nog 1 jaar en 13 weken werken. Als werknemer moet ik kunnen geloven in het beleid, maar dat kon ik niet meer. Deze opzeg is dan echt te lang. Ook wij zouden een uitkering tijdelijk moeten kunnen genieten. Er zijn er die heel wat minder presteren en profiteren van een uitkering. Desondanks was dit voor mij de beste beslissing in mijn leven!

 • Timmie Smet

  Niet verrassend. Het vergt algauw enkele maanden fulltime solliciteren om iets anders te vinden waar je geen 20% loon moet inleveren. Ik ben al een tijdje discreet aan het solliciteren, maar ik loop steeds tegen obstakels aan (ervaring, mobiliteit, loonverschil, ...)

 • Marc Verschaeren

  Ambtenarij en vaste benoemingen zetten al het andere op de helling , zo simpel is het ! .

 • Mario Adams

  Ik doe al 4 jaar werk dat ondergeschikt is aan mijn functie maar word wel betaald volgens mijn functie... Dat zorgt dikwijls voor frustratie omdat ik onder mijn niveau werk, maar uiteindelijk kan ik elders zeker niet meer verdienen dan nu, integendeel. En als alleenverdiener voor 2 personen is dat het probleem...