Aantal vrouwelijke ondernemers stijgt niet, deze dames waagden wel de stap

Laura Willems
Het aantal vrouwelijke ondernemers is de afgelopen 10 jaar niet gestegen. Alleen het aantal vrouwelijke zelfstandigen in bijberoep neemt toe. Een voorzichtigere keuze met het oog op het gezin, verklaart Unizo. Maar ze zijn ze er wel, die vrouwelijke ondernemers. Deze vijf dames waagden wel de sprong - mét succes - en vertelden al over die gedurfde stap in onze girlbossreeks.

In 1995 was 28% van de zelfstandigen een vrouw, een cijfer dat in 2005 opliep tot 35%. Maar daar stopt de groeimarge, en sinsdien is enkel het aantal vrouwen met het statuut van zelfstandige in bijberoep gestegen, zo blijkt uit cijfers van Unizo. De afgelopen vijftien jaar steeg het absolute aantal startende zelfstandige vrouwen dan wel van 18.000 naar 39.000, maar voor elke zelfstandige vrouw zijn er 2 zelfstandige mannen die starten. "De man-vrouwverhouding verandert daardoor niet", aldus Unizo.

Wel zelfstandigen in bijberoep

Het aantal vrouwen dat zelfstandige in bijberoep werd, is in twintig jaar tijd wél gestegen van 20% naar 40%. "Dat is een spectaculaire stijging", zegt Caroline Deiteren van Unizo. "Voorzichtig kunnen we stellen dat er wel een ondernemersgeest in onze vrouwen zit, maar dat ze het éérst in bijberoep uitproberen, om daarna pas volledig op de kar te springen. Net omdat ze zeker willen zijn van een inkomen." Unizo wil in de toekomst meer vrouwen motiveren om de sprong te wagen, door bijvoorbeeld het sociaal statuut te verbeteren, de combinatie werk-gezin te vergemakkelijken en flexibele kinderopvang te voorzien.

Rolmodellen

Maar ook rolmodellen zijn belangrijk, klink het bij Unizo. In onze girlbossreeks zetten wij wekelijks een vrouwelijke zelfstandige in the picture die haar praktische bezwaren overwon om toch voor de droom van een eigen zaak te gaan. Hieronder lichten wij vijf sterke dames uit, wekelijks lees je op donderdagnamiddag op Nina.be een nieuw verhaal van zo'n straffe madam.

Juweelontwerper Lore Van Keer: "Een gezin valt perfect te combineren met zelfstandige zijn"

Lore Van Keer is een juweelontwerper die vijf jaar geleden haar eigen gelijknamige sieradenlabel uit de grond stampte: "Bang was ik nooit om zelfstandige te worden, al komt dat misschien ook omdat mijn beide ouders zelfstandige zijn. Zij hebben mij enorm gesteund en geholpen." Een jaar geleden kwam daar een extra uitdaging bij: een zoontje. Al hoeft dat geen probleem te zijn, vindt Lore: "Hij zorgt ervoor dat er meer structuur gebracht moet worden in mijn leven. Vroeger werkte ik een heel weekend door bijvoorbeeld, dat doe ik nu niet meer. Maar een gezinsleven is volgens mij perfect combineerbaar met een eigen zaak hebben, en mijn man is dan zelfs ook nog zelfstandige. Natuurlijk is het plannen, maar het lukt echt wel."

Het hele interview met Lore lees je hier. 

Lore Van Keer

Sofie Vertongen van webshop Phyt.: "Na 3 weken was ik al uit de kosten"

Een enorm succesverhaal van een zelfstandige vrouw is dat van Sofie Vertongen, die met haar zwevende plantjes uit webshop Phyt. een gat in de markt leek te hebben gevonden: "Veel mensen vragen mij of het financieel wel haalbaar is om fulltime plantjes te verkopen, maar na 3 weken als zelfstandige was ik al uit de kosten. Mijn eerste boekjaar heb ik positief afgesloten. Mijn boekhouder schrok er zelf ook van (lacht)."

Het hele interview met Sofie lees je hier.

Laura Willems

Mijn boekhouder schrok zelf ook dat het zo vlot ging

Ozanne Princen en Stephanie Van Coillie: "Feesten op het werk mét je beste vriendin, kan het leuker?"

Ozanne en Stephanie, twee jeugdvriendinnen en leraressen, besloten om loopbaanonderbreking te nemen en zelf een zaak op te richten. Zo ontstond Balthazaar, een gezamelijk bedrijf dat zich specialiseert in het organiseren van feesten. Op een jaar tijd hoort bij hun bedrijf styling, organisatie en concept van feestjes, een mobiele bar, een online shop én een blog. "Het lijkt misschien een moeilijke stap, dat klopt. In het onderwijs heb je vaste uren, heb je veel vakantie. De ideale job om te combineren met twee kindjes. Nu werken we dubbel zoveel uren, kunnen we niet meer elke dag aan de schoolpoort onze kindjes ophalen, maar zijn we wél enorm gelukkig. Dat heeft ook zijn impact op onze kinderen. Ze zijn trots op ons, vertellen graag aan hun vriendjes over onze job. Mijn mama organiseert feestjes! Geef toe, dat spreekt tot de verbeelding."

Het hele interview met deze vriendinnen-ondernemers lees je hier.

Steven Richardson

'Mijn mama organiseert feestjes!' Geef toe, dat spreekt tot de verbeelding.

Stoffeerder Julie: "Ik weet nooit zeker of ik mijn rekeningen ga kunnen betalen, maar spijt van mijn beslissing heb ik niet"

Julie Van Hemelryck (31) van CouleurCouleur is een zelfstandige stoffeerder. Geen evidente keuze, want de stoffeerwereld is een hopeloos verouderde mannenwereld. En het is sowieso al een beroep dat bij weinig mensen een belletje doet rinkelen.  "Je mag nooit vergeten dat er altijd een weg terug is. Als het financieel echt niet meer zou lukken binnen een paar maanden, dan kan ik nog altijd terug in de communicatie gaan werken. Al geloof ik er rotsvast in dat het allemaal wel goed komt. Het is een risico natuurlijk, maar je moet er wel in blijven geloven." Het werk zelf, vindt Julie dan weer makkelijker te combineren met een gezin. "Als zelfstandige plan je je eigen dag in. Zo kan ik bijvoorbeeld elke dag mijn kinderen van school gaan halen, omdat ik mijn afspraken bijvoorbeeld altijd 's avonds of 's ochtends inplan."

Het hele interview met Julie lees je hier. 

NINA

Je mag nooit vergeten dat er altijd een weg terug is.

Charlotte van coworkingspot Plastron: "De totale vrijheid vind ik het fijnste aan zelfstandige zijn"

Charlotte Op de Beeck (30) is de vrouw achter de coworking plek 'Plastron' in Antwerpen, die vorig jaar haar droom in de praktijk bracht om als zelfstandige te beginnen. En daar heeft ze geen spijt van. "Het gevoel dat je écht voor jezelf aan het werken bent en voor niemand anders, dat kan niemand van je afnemen. De vrijheid die daarmee gepaard gaat en het feit dat ik aan niemand verantwoording moet afleggen, dat is heerlijk." (...) "Wie zelf ook een eigen zaak wilt beginnen, kan ik dan ook alleen maar aanraden om het gewoon te doen. Denk niet te veel na over wat er allemaal kan mislopen, dat heb ik ook niet gedaan. Als het concept niet aanslaat dan is het ergste dat kan gebeuren dat je je lening niet kunt afbetalen. En dat is nu geen onoverkomelijk iets. Go for it," aldus Charlotte.

Het hele interview met Charlotte lees je hier.

kos

Heerlijk om aan niemand verantwoording te moeten afleggen