Exclusief voor abonnees

12 tips van topvrouwen vóór vrouwen met ambitie

Getty Images/iStockphoto
Who run the world? Girls! Kans is groot dat je onmiddellijk denkt aan de opzwepende lyrics van Beyoncé, maar bij ons gaat er nog een ander belletje rinkelen. Elke Jeurissen en Tine Maenhout brengen vandaag een boek op de markt met exact dezelfde titel. Het doel: het belang van vrouwelijk leiderschap in de verf zetten. Het is een wake-upcall voor mannen, CEO’s en overheden om meer aandacht te hebben voor vrouwelijk talent. Tegelijk delen ze ook tips van topvrouwen vóór vrouwen om naar de top te klimmen.

Wist je dat er 5.730.378 vrouwen in België wonen? Dat is meer dan de helft van de bevolking. Dat staat in groot contrast met vrouwen aan de top, stellen schrijfster Tine Maenhout en onderneemster Elke Jeurissen. In het management van bedrijven en organisaties tellen we 23% vrouwen. Amper 16% van de burgemeesters in ons land is een vrouw. En 2 op de 3 ondernemers zijn mannen. 

Dat is vreemd, stellen Maenhout en Jeurissen, omdat veel meisjes beter presteren op school dan jongens. Hun vermoeden? Onderweg naar de top vallen ze af door diep ingebakken genderstereotiepen, hun eigen onbewuste remmen of die van hun omgeving.

Om daar verandering in te brengen roept het duo mannen, CEO’s en overheden op om actie te ondernemen. In hun boek ‘Who run the world’ - dat vanaf vandaag in de rekken ligt - getuigen enkele topvrouwen als Assita Kanko, Catherine De Bolle, Chantal Pattyn en Meyrem Almaci over hun kansen, uitdagingen en ervaringen. Tegelijk geven ze ook concrete tips voor ambitieuze vrouwen om zelf de touwtjes in eigen handen te nemen. 

Tip 1. Ontwikkel je netwerk

Marleen Temmerman, gerenommeerde gynaecologe: “Vrouwen moeten zich niet aanpassen aan de mannencultuur. Ze moeten zichzelf kunnen zijn. Ontwikkel een eigen stevig netwerk waarvan de werkwijze aangepast is aan jouw levensstijl.”

Tip 2. Durf te springen

Saskia Van Uffelen, onafhankelijk bestuurder bij AXA, bpost en Elia en auteur van ‘Iedereen baas!’: “Een vrouw die de promotietrein ziet komen, begint zich al ruim op voorhand af te vragen of ze die trein zal nemen. Is het wel het juiste moment? Ga ik dat wel kunnen? Spring op de trein als hij voorbijkomt.”

Tip 3. Respecteer jezelf, ook in je relatie

Sihame El Kaouakibi, jongerenactiviste en oprichtster van het stadsproject ‘Let’s go urban’: “Vandaag kunnen vrouwen vrijer zijn. Ze hebben keuzes. Het is aan hen om te beslissen wat ze met hun dromen en ambities doen, hoe ze hun gezin opvoeden en organiseren. Ze kunnen kiezen met welke partner ze hun leven delen. Gek genoeg zie ik wat dat laatste betreft nog het meeste fout lopen. Ik merk dat vrouwen nog zeer veel opgeven voor de man met wie ze samen zijn, dat hoofdstuk in het emancipatieverhaal is onderbelicht. Het gaat vaak om vrouwen die zeer succesvol zijn op professioneel vlak. Zo zelfverzekerd als ze zijn in hun job, zo onzeker zijn ze in hun relatie. Ik zie het te veel, autochtoon, allochtoon, van rijk tot minder rijk.”

Tip 4. Praat over de organisatie van je gezin met je partner

Sara Weyns, directeur van het Middelheimmuseum: “Veel van mijn vriendinnen en collega’s doen ongelooflijke jobs, maar staan bij wijze van spreken ’s nachts te koken opdat er eten zou zijn voor het gezin de volgende dag. En dan vraag ik mij af: als we onze gezinnen niet volgens principes van gendergelijkheid georganiseerd krijgen, hoe kunnen we dat dan wel in orde krijgen op ons werk? Dat is een breed maatschappelijk gegeven waar we mee aan de slag moeten. In de eerste plaats de vrouwen zelf, want waarom pikt een vrouw het eigenlijk om na haar werk nog een oneerlijk deel van het huishouden te doen?”

Tip 5. Kies resoluut voor sisterhood 

Chantal Pattyn, netmanager en presentator van Klara: “Wanneer je als vrouw iets onderneemt, word je keihard beoordeeld, veel meer dan een man. Het loopt heus niet van een leien dakje, ambitieuze vrouwen passen niet altijd in de strategie. Want je moet ook kritisch zijn voor je oversten. En dat niet alleen: er zijn echt wel wat vrouwen die andere vrouwen fel aanpakken. De sisterhood is soms ver zoek. Terwijl vrouwen eigenlijk wat meer mededogen aan de dag moeten leggen voor andere vrouwen.”

Tip 6. Een carrière versus je partner, praat erover.

Meyrem Almaci, voorzitter van Groen: “Als mijn man zegt: ‘Ik heb morgen die businessmeeting en jij hebt die bijeenkomst, zorg jij voor een babysit?’ dan reageer ik: ‘Jij mag dat ook doen.’ Dan krijg je wel even wrijvingen, maar het is toch uitgesproken. Ik vind het belangrijk om die onbewuste vanzelfsprekendheden af en toe eens zichtbaar te maken en in vraag te stellen. Verschillende van mijn vriendinnen willen die strijd niet aangaan, en dan raakt hun bord natuurlijk snel vol en komt de relatie toch in de problemen.”

Tip 7. Communiceer open met je kinderen en benadruk dat je je job graag doet

Ann Caluwaerts, topvrouw bij Telenet: “Ik heb mijn kinderen altijd uitleg gegeven, open communicatie kan veel verschil maken. Als ik hen niet in bed kon steken voelde ik mij daar niet goed bij, maar ze hebben ook altijd geweten dat ik mij daar niet goed bij voelde. Anderzijds vertel ik hen ook dat ik mijn job graag doe en waarom. Het is altijd een beetje zoeken. En och, ik heb me vaak afgevraagd waar ik in godsnaam mee bezig was en hoe ik het ooit zou volhouden. Ik heb nog steeds beelden op mijn netvlies van de dag dat iedereen present tekende op Moederdag op school en ik niet. Maar in the end zie ik dat mijn kinderen daar geen schade onder hebben geleden. Besteed alles uit wat je kunt. Dat is een zware investering, maar je moet ze maken. Af en toe op een rustige manier samen zijn is belangrijker dan een perfect huishouden.”

Tip 8. Eerlijk en open ervaringen uitwisselen

Caroline Pauwels, rector van de Vrije Universiteit Brussel: “Als je een carrière wilt, moet je bereid zijn om een aantal dingen in je gezin niet perfect te willen doen. Als vrouw moet je durven toegeven dat het niet altijd loopt zoals je wilt, en dat het een misvatting is dat huishoudhulp en opvang voor de kinderen neerkomen op het afwimpelen van verantwoordelijkheid. Want dat is niet zo. Ik roep alle vrouwen met ervaring op om hier wat vaker openlijk over te praten, om tot een soort van rust of zuurstof in het hoofd en het genderdebat te komen.”

Tip 9. Alles start met zelfbewustzijn

Françoise Chombar, CEO van de chipproducent Melexis: “Als jong meisje heb ik herhaaldelijk discriminatie meegemaakt op de werkvloer. Op een gegeven moment heb ik tegen mezelf gezegd dat ik het mij niet meer zou aantrekken en dat wie mij niet accepteert zelf een probleem heeft. Dat is bewustzijn. Daar groei je van. Vrouwen moeten dat leren. Soms zijn ze erg geïntimideerd door bepaalde situaties, zoals bijvoorbeeld het mannenbastion waarin ze terecht kunnen komen. Ze klappen dan dicht en passen hun gedrag en waarden aan. Het is voor vrouwen erg belangrijk om zichzelf te durven zijn, bij hun kern te blijven en hun waarden te verdedigen. Vrouwen moeten dit bespreken. Ze moeten elkaar helpen, inspireren en wijzen op de blinde vlekken.”

Tip 10. Kies een partner die je steunt en bepaal je eigen agenda

Hilde Laga, voorzitster van Gimv en bestuurder bij Barco, Agfa-Gevaert en Greenyard: “Er zijn veel ondernemende vrouwen die hard werken en het allemaal gecombineerd krijgen met een gezin. Gewoon om de simpele reden dat ze zelf hun planning maken. Vrouwen zijn daar goed in en ze kunnen zichzelf tegelijk volledig ontplooien, op voorwaarde dat ze durven loslaten. Ik heb zelf geluk gehad. Op een gegeven moment had ik vier kinderen en ik kon voltijds hoogleraar worden. Iedereen stond klaar om te zeggen: ‘Ideaal, dat is toch veel makkelijker combineerbaar met je gezin dan dat je je eigen zaak gaat opstarten?’ Dat was ook zo, maar ik dacht: Nee, dat ligt mij niet. En gelukkig had ik een echtgenoot die zei: ‘Je moet doen wat je graag doet. We gaan voor wat we willen en wie we zijn.’ Mocht hij iets anders gezegd hebben, zou ik aan het twijfelen geslagen zijn.”

Tip 11. Vergeet geen tijd en aandacht voor jezelf

Catherine De Bolle, hoofd van Europol: “Vrouwen die voor een carrière kiezen, mogen ook nog tijd vrijmaken voor het gezin en voor zichzelf. Je moet niet altijd beschikbaar willen zijn voor iedereen op elk moment. Mannen doen dat ook niet. Als een man naar huis gaat voor vrouw en kinderen zegt men: ‘Ah, dat is toch mooi.’ Bij een vrouw zeggen ze dat niet. Terwijl het goed is om een paar uur in de agenda te schrappen om tijd door te brengen met je partner of je kinderen. Ook tijd maken voor jezelf is belangrijk. Af en toe teken ik afwezig voor een sessie acupunctuur. Dat geeft me frisse energie.”

Tip 12. Geloof in jezelf en toon je ambitie

Assita Kanko, politica en mensenrechtenactiviste: “Het is zo belangrijk dat vrouwen in eerste instantie in zichzelf blijven geloven, ook al gelooft niemand anders in hen. Vrouwen moeten zichzelf dat zelfvertrouwen gunnen. Ze moeten kansen durven te grijpen wanneer ze zich voordoen, zonder eerst alle mogelijke toekomstige barrières te overlopen om dan in al hun gepieker uiteindelijk de boot te missen. Mannen doen dat ook niet. Als je kritiek krijgt die niet constructief is en als je van de criticus niets anders had verwacht, moet je ze vergeten en focussen op het positieve.”

Who run the world, van Tine Maenhout en Elke Jeurissen, € 29,50, online en bij boekhandels te koop.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Catherine MISTIAEN

    Het echte werk wordt gedaan door ondergeschikten. Dat er meer en meer mannen in uitvoerende functies werken, is positief nieuws. Vrouwen aan de top kunnen eventueel thuis blijven om te commanderen met moderne (door mannen uitgevonden) communicatietechnieken.

  • Catherine MISTIAEN

    Boksen, vechten en schieten, mannen kopiëren en vuilbekkend imiteren noem ik geen emancipatie. Moeders betàlen om te mogen thuis blijven: dàt noem ik emancipatie.